Bandymai parodė: populiarūs raudoni maisto dažikliai sukelia žarnyno uždegimą  ()

Remiantis naujais mokslininkų tyrimais nustatyta, kad dažnai naudojamas raudonas maisto dažiklis skatina pelių žarnyno uždegimą. Tyrimo rezultatai rodo, kad nuolatinis šio maisto dažiklio vartojimas gali padidinti polinkį sirgti uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip Krono liga ir kolitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujajame tyrime daugiausia dėmesio skirta maisto dažiklių junginių, vadinamų azo dažikliais, grupei. Nors dauguma azo dažiklių paprastai laikomi saugiais ir netoksiškais, keletas tyrimų su gyvūnais parodė, kad kai kurių rūšių azo dažikliai gali turėti uždegimą skatinančių savybių.

Naujai atliktų tyrimų metu buvo iškelta hipotezė, kad azo dažikliai skatina serotonino, hormono, kuris skatina žarnyno uždegimo vystymąsi, sekreciją žarnyne. Pirmiausia buvo atliktas kelių azo dažiklių potencialaus poveikio serotonino sekrecijai tyrimas naudojant žmogaus ląstelių kultūras.

Buvo pasirinkti keturi populiariausi azo dažikliai, naudojami maiste: Allura Red AC (taip pat žinomas kaip FD&C Red 40 arba E129) if FCF. Paaiškėjo, kad iš šių dažiklių ryškiausiai serotonino sekreciją veikia raudonasis „Allura Red“, todėl mokslininkai, atlikdami tolesnius bandymus su gyvūnais, daugiausia dėmesio skyrė būtent jam.

Po 12 savaičių pelėms, kurioms nuolat buvo duodamas maistas su E129 dažikliu, išsivystė lengvas kolitas. Žarnyne taip pat buvo padidėjęs serotonino kiekis.

Gauti rezultatai turi daugybę išlygų, kurias svarbu suprasti. Pirma, nepastebėta, kad E129 vartojimas su pertraukomis sukeltų kolitą. Žarnyno uždegimą sukėlė tik lėtinis kasdienis vartojimas kelias savaites.

 

Antra, šis maisto priedas gali sukelti žarnyno uždegimą tik tiems, kurie turi polinkį sirgti šia liga dėl genetinių arba gyvenimo būdo veiksnių, rašo „New Atlas“.

Nepaisant to, vyresnysis tyrimo autorius Waliul Khan teigė, kad tyrimo rezultatai yra „stulbinantys ir keliantys nerimą“. Pasak V.Khano, žarnyno uždegiminę ligą sukelia įvairių genetinių, gyvenimo būdo ir aplinkos veiksnių sąveika, todėl galima įtarti, kad kai kuriems žmonėms šie maisto priedai gali būti svarbi priežastis, sukelianti uždegimą.

Mokslininkai pabrėžia, kad šie rezultatai nebuvo atlikti su žmonėmis, todėl šiame etape numanomas ryšys vis dar yra spekuliatyvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()