Eksperimentas parodė: moterys gali užuosti, kurie vyrai užimti, o kurie – laisvi  ()

Eksperimentu nustatyta, kad heteroseksualios moterys gali užuosti, kuris iš vyrų yra laisvas, o kuris – užimtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesniais tyrimais išaiškinta, kad heteroseksualius vyrus labiau traukia moters kvapas, kai jų simpatija yra vaisingiausiame menstruacijų ciklo etape arba kai yra seksualiai susijaudinusi. Eksperimentai taip pat rodo, kad vyrų testosterono lygis gali subtiliai svyruoti priklausomai nuo to, ar vyrai yra vieniši, ar palaiko rimtus santykius.

Mokslininkai bando suprasti, ar šie hormonų pokyčiai gali tiesiogiai pakeisti žmogaus išvaizdą arba jo kvapą, tačiau pirmieji eksperimentai rodo, kad gali.

2019 m. Australijoje atliktame tyrime 82 heteroseksualių moterų, kurių amžius nuo 18 iki 35 metų, buvo paprašyta įvertinti heteroseksualių vyrų kūno kvapus ir veidus. Pusė moterų buvo vienišos, o kita pusė – turėjo antrąsias puses.

Kiekviena moteris vertino 3 vienišus vyrus ir 3 užimtus vyrus, atsitiktinai atrinktus iš 89 anoniminių dalyvių. Tyrėjai vyrams davė marškinėlius, su kuriais jie prakaitavo 24 valandas, o vyrai eksperimentui pateikė skaitmeninę paso tipo savo nuotrauką.

Tyrėjai iš kiekvienų suprakaituotų marškinėlių iškirpo medžiagą aplink pažastis – šį aromatą teko uostyti moterims.

Tuomet tyrėjai moterų klausė tokių klausimų: „Kiek jums patinka / nepatinka šis kvapas?“ ir „Kiek seksualiai kvepia šis kvapas?“.

Po to moterims atsitiktine tvarka buvo pateikti šių vyrų veidai. Žiūrėdamos į portretus dalyvės vertino vyrus pagal jų patrauklumą, seksualumą, intelektą, ištikimybę, gerumą, patikimumą, vyriškumą ir tai, ar jie atrodo kaip geri partneriai.

 

Galiausiai tyrėjai nustatė, kad vienišų vyrų kūno kvapas visoms moterims kvepėjo stipriau ir geriau nei antrą pusę turinčių vyrų kvapas.

O kuo simpatiškesnis buvo vyro kvapas, tuo didesnė tikimybė, kad moterys palankiai įvertins jo išvaizdą.

Menstruacijų ciklai ir testosterono lygis 2019 m. eksperimentuose nebuvo tiriami, tačiau autoriai teigia, kad jų išvados „sutampa su ankstesniais tyrimais, rodančiais, kad vienišus ir partnerystėje gyvenančius vyrus galima atskirti pagal testosterono lygį. Didesnis testosterono lygis siejamas su stipresniu [kūno kvapu] ir kad intensyvesni [kūno kvapai] vertinami kaip vyriškesnio kvapo“.

 

Atrodo, kad lytiniai hormonai ir kvapas yra glaudžiai susiję.

Tačiau yra ir kitas paaiškinimas, ir jis kur kas mažiau patrauklus: teigiama, kad susituokusių vyrų sveikata ir higiena yra geresnė nei vienišų vyrų.

Maža to, nustatyta, kad dėl kai kurių fizinės sveikatos sutrikimų pastebimai pakinta kūno kvapas. Mityba taip pat gali šiek tiek pakeisti kvapą.

Norint išsiaiškinti kai kuriuos šiuos ypatumus, ateityje reikia atlikti eksperimentus su didesnėmis grupėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()