Geros žinios jūros gėrybių mėgėjams: riebi žuvis padeda išvengti pavojingos ligos  ()

Mokslininkai nustatė ryšį tarp didesnio omega-3 riebalų rūgščių kiekio, gaunamo iš jūros gėrybių, ir mažesnės inkstų ligų rizikos, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai rodo, kad bent dvi porcijos riebių žuvų per savaitę, tokių kaip skumbrės, sardinės ar silkės, susijusios su mažesne lėtinių inkstų ligų rizika ir lėtesniu šio organo funkcijos silpnėjimu.

Lėtine inkstų liga (LIL) serga apie 700 mln. žmonių visame pasaulyje. Ji gali sukelti inkstų nepakankamumą ir mirtį, todėl būtina skubiai nustatyti veiksnius, kurie galėtų užkirsti kelią jos atsiradimui ir progresavimui.

Dabar atlikus tyrimą nustatyta, kad didesnis omega-3 riebalų rūgščių, esančių riebiose žuvyse ir kitose jūros gėrybėse, kiekis yra susijęs su mažesne inkstų problemų rizika. Šis ryšys nenustatytas su didesniu augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių kiekiu.

„Nors negalime tvirtai pasakyti, kokios konkrečios žuvys turėjo didžiausią poveikį, žinome, kad riebalų rūgščių kiekis kraujyje gerai atspindi jų vartojimą“, – elektroniniu paštu „The Guardian“ sakė Džordžo instituto vyresnysis mokslo darbuotojas daktaras Matti Marklundas.

„Tarp gausiausių šių riebalų rūgščių šaltinių yra riebios šaltųjų vandenų žuvys, pavyzdžiui, lašiša, sardinės, skumbrės ir silkės, ir mažiau vėžiagyviai, pavyzdžiui, austrės, midijos ir krabai.“

 

Tyrimo rezultatai patvirtina rekomendacijas vartoti riebią žuvį ir kitas jūros gėrybes kaip sveikos mitybos dalį.

„Pagal dabartines daugumos šalių mitybos rekomendacijas per savaitę patariama suvalgyti bent dvi porcijas žuvies, pageidautina – riebios, kuri užtikrins apie 250 mg ilgųjų grandinių omega-3 rūgščių per dieną“, – sakė M. Marklundas.

Tyrimai su gyvūnais jau anksčiau rodė, kad omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti inkstų funkciją, tačiau iki šiol tyrimų su žmonėmis įrodymai buvo riboti – daugiausia remtasi mitybos klausimynais.

 

Įvertinus įvairius veiksnius, įskaitant amžių, lytį, rasę, kūno masės indeksą, rūkymą, alkoholio vartojimą, fizinį aktyvumą, širdies ligas ir diabetą, didesnis jūros gėrybių omega-3 riebalų rūgščių kiekis buvo siejamas su 8 proc. mažesne rizika susirgti kepenų ligomis.

Tyrėjai pabrėžė, kad jų tyrimo rezultatai yra stebėjimo pobūdžio, todėl jie neįrodo, kad daugiau jūros gėrybių įtraukimas į mitybą neabejotinai sumažina kepenų ligų riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()