Kas būtų, jei Žemė būtų plokščia? Plokščiažemininkams tai tikrai nepatiks (Video)  ()

Šiame straipsnyje „Interesting Engineering“ aptaria mokslinius įrodymus, paneigiančius plokščiosios Žemės teorijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kada nors pagalvojote, koks būtų gyvenimas, jei Žemė būtų tikrai plokščia? Įsivaizduokite pasaulį, kuriame gravitacija veikia visiškai kitaip, o horizontas tęsiasi be galo. Kad ir kaip tai skambėtų kaip mokslinės fantastikos fantazija, plokščios Žemės idėja išliko per visą žmonijos istoriją.

Tiesa ta, kad žmonių, kurie iš tikrųjų pritaria Plokščios Žemės teorijai, skaičius yra neaiškus. Be to, mes žinome, kad nepaisant mokslinių įrodymų, kurie prieštarauja šiai teorijai, dešimtys tūkstančių žmonių seka socialinių tinklų paskyras, skirtas šiems įsitikinimams. Be to, atrodo, kad 1 procentas amerikiečių mano, kad Žemė yra plokščia.

Dėl plokščios žemės vaizdo įrašų populiarumo „YouTube“ ir supratimo, kad toks turinys gerai veikia, pastaraisiais metais, ypač nuo 2014 m. ir 2015 m., ši idėja atgijo.

Bet kas, jei dėl kažkokio neįtikėtino likimo posūkio Žemė iš tiesų būtų plokščia? Kokiais būdais šis scenarijus galėtų pakeisti planetą ir visą mums žinomą gyvybę? Šiame straipsnyje bus nagrinėjamas galimas plokščios Žemės poveikis, įskaitant tai, ką tai reikš gravitacijai, atmosferai ir visiems Žemės gyventojams.

Kaip plokščia Žemė gali paveikti gravitaciją?

Gravitacija yra viena iš pagrindinių jėgų visatoje ir yra atsakinga už tai, kad viskas Žemėje būtų savo vietoje. Tačiau gravitacija greičiausiai būtų paveikta keliais būdais, jei Žemė būtų plokščia.

Pirma, lenkto paviršiaus nebuvimas reikštų, kad nebūtų išcentrinės jėgos, kuri subalansuotų gravitacijos jėgą. Dėl to paviršiuje esantys objektams gali trūkti stabilumo, todėl jiems gali būti sunku išlaikyti nuoseklų judėjimą.

Be to, masės pasiskirstymas plokščioje Žemėje būtų kitoks nei apvalioje Žemėje. Masė tolygiai paskirstoma aplink planetos centrą apvalioje Žemėje, sukuriant vienodą gravitacinę trauką.

Plokščioje Žemėje gravitacija greičiausiai trauktųsi link centro ir ten sutelktų masę. Tai taip pat gali sutraukti vandenį link centro ir paskatinti medžių augimą įstrižai, nes jie vystosi priešinga gravitacijos traukos kryptimi.

Šis netolygus gravitacijos pasiskirstymas taip pat labai paveiktų objektų, įskaitant vandenynus ir atmosferą, judėjimą. Pavyzdžiui, Mėnulio gravitacinė trauka sukelia potvynius ir atoslūgius, kai jis traukia jūrų vandenį ir sukuria iškilimus, kuriuos galima pamatyti iš kosmoso.

Plokščioje Žemėje šios gravitacinės traukos nebūtų, todėl potvyniai gali visiškai išnykti. Vietoj to, visas vanduo tekėtų link centro, teigia Kolumbijos universiteto Lamont-Doherty Žemės observatorijos (JAV) mokslininkai.

 

Tiesą sakant, norint, kad planeta būtų plokščia, gravitacija greičiausiai neturėtų jokio poveikio. Taip yra todėl, kad jei gravitacija egzistuotų, ji sugrąžintų planetą į sferoidinę formą.

Be to, pats Mėnulis negalėtų egzistuoti, kaip mes jį žinome, orbitoje aplink Žemę, nes kiekvienas jo egzistavimo šalia mūsų planetos paaiškinimas susijęs su gravitacija. Gravitacinė trauka suteikia įcentrinę jėgą, kuri palaiko Mėnulį orbitoje aplink Žemę. Kadangi plokščia Žemė neturėtų gravitacijos, aplink ją orbitoje nebūtų Mėnulio, nes jis tiesiog nuskrietų į kosmosą.

Palydovai taip pat nebūtų įmanomi, nes jie negalėtų skrieti orbita ir jiems kažkaip tektų judėti pirmyn ir atgal virš plokščios planetos plokštumos.

Žinoma, be gravitacijos Žemė taip pat išskris į kosmosą, užuot skriejusi aplink Saulę.

Kaip plokščia Žemė gali paveikti atmosferą?

 

Atmosfera yra labai svarbi palaikant svetingą aplinką gyvybei Žemėje. Jis apsaugo mus nuo žalingos spinduliuotės, reguliuoja temperatūrą ir padeda paskirstyti vandenį bei maistines medžiagas ir kt. Tačiau jei Žemė būtų plokščia, atmosfera būtų paveikta įvairiais būdais.

Vienas iš poveikių yra tas, kad plokščias paviršius negalėtų išlaikyti tiek atmosferos, kiek apvali Žemė, todėl atmosfera gali būti daug plonesnė. Oras gali būti traukiamas link centro, todėl gali atsirasti keistų oro sąlygų ir temperatūros pokyčių.

Be to, sukimasis plokščioje Žemėje nesukeltų to paties Koriolio efekto, kurį žinome apvalioje Žemėje. Šis efektas yra labai svarbus formuojant oro sąlygas; dėl to oras ir vanduo juda besisukdami.

Tai sukuria didelio masto oro modelius, tokius kaip ciklonai, uraganai ir oro sraujymės. Kitoks Koriolio efektas arba jo pakeitimas gali lemti mažiau nuspėjamus ir galbūt ekstremalesnius orus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()