Mokslininkai pagaliau skelbia garantuotą atsakymą, kas atsirado pirmiau – višta ar kiaušinis?  (3)

Viščiukai atsiranda iš kiaušinių, bet kiaušiniai – iš viščiukų. Tai kas atsirado pirmiau?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma biologų vienareikšmiškai teigia, kad kiaušinis atsirado pirmas. Pačiu paprasčiausiu lygmeniu kiaušiniai yra tik moteriškos lytinės ląstelės. Kieti išoriniai kiaušiniai, kuriuos galima dėti sausumoje (dar vadinami amniotiniais kiaušiniais), pakeitė stuburinių gyvūnų gyvenimą, rašo „Live Science“.

„Kiaušinis yra toks svarbus žingsnis [stuburinių] evoliucijoje, nes jis leido amniotams vis labiau tolti nuo vandens“, – sakė Belgijos karališkojo gamtos mokslų instituto paleontologas Koenas Steinas.

Prieš atsirandant kiaušiniams su kietu lukštu ir maistingais tryniais, stuburiniai gyvūnai, norėdami daugintis, turėjo kliautis vandens telkiniais. Dauguma varliagyvių vis dar susiduria su šiuo vandens apribojimu – kad išgyventų, jiems reikia išlaikyti želatininius kiaušinius drėgnus.

Tikrieji paukščiai nepasirodė iki pat juros periodo vidurio, maždaug prieš 165-150 mln. metų, rodo tyrimai. Tačiau mokslininkai mano, kad pirmieji kiaušiniai su lukštais išsivystė gerokai anksčiau – maždaug prieš 325 mln. metų, teigia Teksaso universiteto Ostine Biologinės įvairovės centras. Tai reiškia, kad kiaušinis atsirado „gerokai anksčiau nei višta“, – sakė K.Steinas.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5902 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Tikėtina, kad pirmieji kiaušiniai buvo plastiški ir odinės tekstūros, panašūs į dabartinių roplių dedamus kiaušinius.

Karbono, permo ir triaso perioduose buvo daugybė sausumos stuburinių, dėjusių amniono kiaušinius, tačiau garsiausi iš šių gyvūnų yra dinozaurai. K.Steinas ištyrė vienus iš ankstyviausių žinomų dinozaurų kiaušinių lukštų, kurie yra iš ankstyvojo juros periodo, maždaug prieš 200 mln. metų. Šių kiaušinių išoriniai lukštai buvo itin ploni.

 

„Tai žmogaus plauko storis“, – sakė K.Steinas. Tačiau pagal savo struktūrą šie ankstyvieji dinozaurų kiaušiniai turėjo būti kieti, kaip porcelianas, o ne lankstūs, kaip banano žievelė, todėl jie yra ankstyviausias žinomas kiaušinio, kokį žinome šiandien, pavyzdys.

Šis plonumas tikriausiai paaiškina, kodėl mokslininkams sunkiai sekėsi rasti ankstesnių kiaušinių lukštų pavyzdžių. Kai kiaušinis patenka į turtingą, rūgščią dirvą, jis pradeda lėtai tirpti.

„Dirvožemis būtų neleidęs išsaugoti tokio plono kalkių sluoksnio“, – sakė K.Steinas. Kita idėja – ankstyvieji dinozaurų kiaušiniai buvo su minkštu lukštu, todėl jie blogai išsilaikė fosilijose.

 

Taigi kiaušinis neabejotinai buvo ankstesnis už vištą. Problema išspręsta, tiesa? Na, ne visai. Jei kalbame apie pirmąjį vištos kiaušinį, istorija pasikeičia.

Viščiukai greičiausiai išsivystė iš raudonųjų džiunglių vištų porūšio maždaug prieš 50 mln. metų. Pietryčių Azijoje gyvenę žmonės pirmieji šiuos paukščius prijaukino kažkur tarp 1650 m. pr. m. e. ir 1250 m. pr. m. e.

Tam tikru prijaukinimo proceso metu paskutinis šiuolaikinių viščiukų protėvis turėjo padėti kiaušinį su embrionu, kurio genetinių skirtumų pakako, kad jis skirtųsi nuo savo tėvinės rūšies. Šis embrionas prieš išsiritant būtų vystęsis ne visai viščiuko kiaušinyje. Paskui, sulaukęs pilnametystės, jis būtų padėjęs pirmąjį tikrą vištos kiaušinį. Taigi galima sakyti, kad viščiukas atsirado anksčiau už vištos kiaušinį.

 

Tačiau evoliucijos istorija nėra vienareikšmė – yra įrodymų, kad viščiukai kryžminosi su kitais džiunglių paukščių porūšiais net ir po to, kai tapo savo genetiniu požiūriu atskiru porūšiu. Kai kurie iš šių požymių labiau (arba mažiau) pastebimi tam tikrose šiuolaikinėse vištų veislėse.

Be to, Viskonsino-Medisono universiteto duomenimis, per kelis tūkstančius metų vištos buvo prijaukintos nepriklausomai kelis kartus Indijos ir Okeanijos dalyse. Taigi nustatyti, kuri višta buvo pirminė, gali būti sudėtinga.

Nepriklausomai nuo to, kuri iš jų atsirado pirmoji, biologai ir filosofai sutaria, kad vištos ir kiaušiniai turi kai ką svarbaus bendro: jie abu yra skanūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(9)
(26)

Komentarai (3)