Gali įvykti Irano skilimas: skelbiami galingi įvykiai Pietų Azerbaidžane (Foto, Video)  ()

20% Irano gyventojų, gyvenančių Pietų Azerbaidžano regione, reikalauja nepriklausomybės nuo šalies agresorės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-04 Gali įvykti Irano skilimas: skelbiami galingi įvykiai Pietų Azerbaidžane (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Telegraf“, Irano Pietų Azerbaidžano regione įvyko visuomenės aktyvistų už nepriklausomybę akcija. Pietų Azerbaidžano suvereniteto šalininkai iškabino lankstinukus, raginančius atskirti šią teritoriją nuo Irano.

Skrajutės buvo išklijuotos Tebrizo universiteto miestelyje.

Toks judėjimas Irane gali smarkiai paveikti ne tik situaciją šalies viduje, bet ir karo veiksmų Ukrainoje eigą. Juk Iranas išlieka strateginiu Maskvos partneriu agresijoje prieš Ukrainą ir vienu iš ginklų Rusijos kariuomenei tiekėjų.

Akcijoje dalyvavo aštuonios demokratinės jaunimo organizacijos: Pietų Azerbaidžano nacionalinis išsivadavimo frontas; Azerbaidžano nacionalinė pasipriešinimo organizacija; Azerbaidžano studentų judėjimas; Pietų Azerbaidžano nepriklausomybės partija; Pietų Azerbaidžano Demokratinė tiurkų sąjunga; Pietų Azerbaidžano demokratų partija; Pietų Azerbaidžano Liberalų demokratų partija ir Azerbaidžano centro partija.

 

Irano Azerbaidžano jaunimas yra aktyviausias prieš Irano valstybinę sistemą. Dėl akivaizdžių priežasčių veiksmui pasipriešino Irano valdžios atstovai. Regiono atskyrimas nuo 30 milijonų etninių azerbaidžaniečių, jei ne sunaikins, bet labai susilpnins Iraną.

Tai visiškai atitinka Izraelio, kuris tiesiogiai suinteresuotas Irano diktatūros nuvertimu, ir Ukrainos interesus – tai patvirtino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vasario 16 dieną susitikęs su Izraelio užsienio reikalų ministru Eli Cohenu. Ukrainos valstybės vadovas teigė, kad abi šalys turi bendrą priešą – Iraną.

 

Istorijoje jau būta bandymų sukurti nepriklausomą Pietų Azerbaidžaną. 1941 metais regioną okupavo įsiveržusi Sovietų Sąjungos armija. Regione nuo 1945 m. lapkričio iki 1946 m. lapkričio mėn. egzistavo trumpalaikė autonominė, sovietų remiama valstybė – Azerbaidžano Liaudies Vyriausybė, kuri buvo panaikinta po Irano Azerbaidžano suvienijimo su Iranu tų pačių metų lapkritį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(1)
(35)

Komentarai ()