Sakartvele kyla revoliucija – Tbilisyje prasidėjo susirėmimai su policija, prezidentė stoja į protestuotojų pusę (Foto, Video)  ()

Kovo 7 dieną Sakartvelo parlamentas pirmuoju svarstymu patvirtino įstatymo „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“ projektą, kuriuo faktiškai nukopijuotas Rusijos įstatymas dėl užsienio agentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujajame įstatyme „užsienio agentų“ statusą siūloma suteikti žiniasklaidai ir visuomeninėms organizacijoms, kurios daugiau nei 20 % pajamų gauna iš užsienio. Užsienio agento registracijos procedūros vengimas išprovokuos baudas. Pažymėtina, kad tokie teisės aktai egzistuoja Rusijoje.

 

Dokumento svarstymą lydėjo rezonansas visuomenėje, o svarstant iniciatyvą deputatai net susimušė.

Už įstatymą balsavo 76 deputatai, prieš – 13. Gatvės protestai prieš įstatymą vyksta nuo praėjusios savaitės. Tačiau kovo 7 dieną padėtis Tbilisio gatvėse paaštrėjo. Aikštėje priešais parlamentą susirinko apie 10 000 žmonių. Iš karto po įstatymo projekto priėmimo per pirmąjį svarstymą policija bandė priverstinai išvaryti demonstrantus, kilo susirėmimai.

Praėjus kelioms valandoms nuo tūkstantinės protesto akcijos pradžios prie Sakartvelo parlamento Tbilisyje, į policiją skriejo pirmieji Molotovo kokteiliai ir akmenys. Saugumo pajėgos reagavo ir protestuotojus apšaudė guminėmis kulkomis ir panaudojo ašarines dujas.

Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad „protestas peržengė įstatyminę žodžio laisvės ir taikių susirinkimų pobūdį“, todėl policija buvo priversta panaudoti jėgą.

Prezidentė – protestuotojų pusėje

 

Sakartvelo prezidentė Zurabišvili stojo į protestuotojų pusę ir pažadėjo vetuoti skandalingą įstatymą, sukėlusį riaušes Tbilisyje.

 

Zurabišvili kreipėsi į žmones iš JAV, kur lankosi darbo vizito. Kovo 7-osios vakarą ji feisbuke paskelbė: „Aš stoviu Niujorke, o už manęs yra Laisvės statula. Tai simbolis, už kurį Sakartvelas visada kovojo. Aš esu su jumis, nes šiandien jūs atstovaujate laisvą Sakartvelą... Niekas neturi teisės atimti iš jūsų ateitį. Niekas neturi teisės paspęsti spąstų. Tai neįvyks nei šiandien, nei rytoj, bet įstatymo projektas turi būti atšauktas“, – sakė prezidentė.

 

Zurabišvili vadovaujama Sakartvelo delegacija anksčiau laiko nutraukė vizitą JAV ir grįžta namo spręsti situacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(1)
(50)

Komentarai ()