Didžiulis smūgis Japonijai ir JAXA: susprogdino kosminę raketą su palydovu – kas nutiko? (Video)  ()

Tai turės rimtos įtakos būsimai Japonijos kosmoso politikai, kosmoso verslui ir technologiniam konkurencingumui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos Aerokosminių tyrimų agentūros (JAXA) naujausios H3 raketos pakilimas 10:37 val., atrodė, vyko sklandžiai. 70 metrų ilgio laivas lėtai pakilo nuo žemės veikiant pirmos pakopos varikliui, o tada sprogo rytiniame danguje virš Tanegashimos kosminio centro, esančio pietų Japonijoje.

JAXA susidūrė su nepataisoma kliūtimi: ji negalėjo paleisti antrosios H3 pakopos variklio. Jam neįsijungus, Aerokosminių tyrimų agentūra nebegalėjo saugiai valdyti H3 skrydžio trajektorijos. Neturėdama kito pasirinkimo, ji inicijavo raketos sunaikinimą, pasmerkdama pažangųjį žemės stebėjimo palydovą, kurį ji bandė iškelti į orbitą.

„Susinaikinimo komanda buvo perduota raketai apie 10.52 val., nes nebuvo galimybės įvykdyti misijos“, – sakoma JAXA pranešime.

Nereikia nė sakyti, kad nepavykęs startas yra didžiulis smūgis JAXA, o Japonijos vyriausybė pavadino įvykį „labai apgailėtinu“, rašo „Reuters“. Tai Japonijos pirmoji nauja raketa per daugiau nei 20 metų, šalis iki šiol yra išleidusi apie 1,5 milijardo JAV dolerių, kad sukurtų H3 kaip konkurentę „Falcon 9“, išbandytai „SpaceX“ kompanijos.

 

„Žinau, kad daugelis žmonių laukė šios dienos. Labai atsiprašau. Mes taip pat labai apgailestaujame ir esame nusivylę“, – spaudos konferencijoje sakė JAXA projekto vadovas Masashi Okada, kurį cituoja „The Associated Press“.

Iki šios paskutinės nesėkmės raketų paleidimai buvo atidėliojami. Dar praėjusį mėnesį H3 paleidimas buvo nutrauktas, nes nepavyko įjungti pirminio raketos greitintuvo.

„Skirtingai nei ankstesnis atšaukimas ir atidėjimas, šį kartą buvo visiška nesėkmė“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Kosmoso politikos ekspertas ir Osakos universiteto profesorius Hirotaka Watanabe.

 

„Tai turės rimtos įtakos būsimai Japonijos kosmoso politikai, kosmoso verslui ir technologiniam konkurencingumui“, – pridūrė jis.

Atliekamas tyrimas turės atskleisti pagrindines didžiulės nelaimės priežastis, tačiau M. Okada mano, kad problema greičiausiai yra susijusi su netinkamai veikiančia elektros sistema, o ne su pačiu antrosios pakopos varikliu.

„Kaip įmanoma greičiau ištirsime priežastį ir padarysime viską, kad pabandytume dar kartą“, – sakė M. Okada.

Bent jau saugos priemonės veikė kaip numatyta, o raketos nuolaužos, kaip manoma, nukrito į tuščią vandenyno ruožą netoli Filipinų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()