NASA turi fantastinių naujienų – Saulės sistemos pakraštį bus galima pasiekti vos per 5 metus?  ()

NASA skyrė didelę dotaciją sukurti varomąją sistemą, kuri pasieks tarpžvaigždinę erdvę 7 kartus greičiau nei „Voyager 1“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak naujosios varomosios sistemos koncepcijos autoriaus Arthuro Davoyano iš Kalifornijos universiteto Los Andžele, į išorines Saulės sistemos planetas bus galima nuskristi vos po 1 metų, rašo „ScienceAlert“.

Erdvėlaivis „Voyager 1“ paliko Saulės sistemą 2012 m., įveikęs 122 astronominius vienetus (1 a. v. – 150 mln. km) nuo Saulės. Norėdamas tai padaryti, jis turėjo skristi kosmosu 35 metus. Tačiau naujosios varomosios sistemos koncepcijos autorius Arthuras Davoyanas mano, kad 1 toną sveriantis erdvėlaivis galės įveikti šį atstumą greičiau nei per 5 metus.

Pavyzdžiui, toliausiai nuo Saulės esanti planeta Neptūnas yra maždaug 30 astronominių vienetų atstumu, o mokslininkas mano, kad išorines planetas taip galima pasiekti vos per 1 metus.

Kol kas tai tik teorija, o pati idėja pateikta tik svarstyti pateiktose diagramose ir lentelėse. Nepaisant to, kosmoso agentūra susidomėjo naujuoju projektu ir skyrė 175 000 dolerių dotaciją detaliam naujos varomosios sistemos modeliavimui sukurti. Dotacija numato finansavimą pradiniam kūrimo etapui, o jei rezultatai bus geri, greičiausiai bus kalbama apie prototipo sukūrimą ir NASA skirs dar daugiau pinigų.

Dabar joks raketos variklis neleidžia astronautams pasiekti tarpžvaigždinę erdvę per vieną žmogaus gyvenimą. Jau nekalbant apie artimiausių žvaigždžių pasiekimą. Tačiau šiuolaikiniai erdvėlaiviai gali tai padaryti.

 

Pasak Davoyano, reikia pradėti nuo varomosios sistemos, kuri gali padėti 1 toną sveriančiam įrenginiui per 5 metus pasiekti Saulės sistemos kraštą. O kitas žingsnis bus sukurti galingesnę varomąją sistemą, kuri leis pilotuojamiems erdvėlaiviams keliauti daug greičiau.

Pagal projektą, norint įgyvendinti naują greitos kelionės erdvėje idėją, reikia dar vieno erdvėlaivio, kuris padėtų tam, kuris turi palikti Saulės sistemą. Antrasis įrenginys bus netoli Žemės orbitoje.

Idėja yra ta, kad antrasis įrenginys į tarpžvaigždinį erdvėlaivį „iššaus“ mažyčių mikroskopinių dalelių spindulį, kuris įkaitins lazerio spindulį. Šios dalelės kosmose skris 120 km/s greičiu ir stums tarpžvaigždinio erdvėlaivio „burę“ arba šias daleles stums viduje esantis specialus magnetas. Bet kokiu atveju galingas dalelių srautas leis įrenginiui išvystyti milžinišką greitį ir pasiekti Saulės sistemos ribas greičiau nei per 5 metus.

 

Kaip minėta aukščiau, reikia įveikti daugiau nei 120 astronominių vienetų atstumą, o vienas toks vienetas yra 150 milijonų km. Žemės skersmuo yra tik 12 700 km. Todėl galite įsivaizduoti, koks didžiulis šis atstumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(3)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()