Ieškomiausia milžiniška statula „Žemės pabaisa“ pagaliau rasta: grįžta į Meksiką (Foto)  ()

Į Meksiką iš Jungtinių Amerikos Valstijų bus pargabenta milžiniška akmeninė statula, vadinama „Žemės pabaisa“, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmantriai iškalta statula sveria daugiau nei toną ir yra beveik 1,8 m aukščio ir 1,5 m pločio, sakoma Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto (INAH) pranešime.

„Mūsų konsulas Niujorke Jorge Islas man patvirtino, kad ieškomiausias Meksikos olmekų kūrinys buvo rastas ir netrukus grįš namo, iš kur niekada neturėjo būti išgabentas“, – tviteryje rašė užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas.

Olmekų civilizacija buvo ankstesnė už majų ir actekų kultūras, o jos amatininkai garsėjo gigantiškų akmeninių galvų, statulų ir vertikalių plokščių kūrimu.

Institutas teigė manantis, kad statula buvo sukurta maždaug 800–400 m. pr. m. e.

Tai Centrinėje Meksikos Moreloso valstijoje rastas Chalcatzingo archeologinės vietovės paminklas Nr. 9. Manoma, kad bareljefas vaizduoja „Žemės pabaisą“ – būtybę, dažnai sutinkamą olmekų ikonografijoje, sakė INAH.

Atviri statulos nasrai simbolizuoja patekimą į požeminį pasaulį, o „ant jos burnos projektuojama trijų koncentrinių juostų seka, vaizduoja kryžiaus formos patekimą į urvą“, priduriama pranešime.

 

Nors nežinoma, kaip ir kada ji buvo neteisėtai paimta iš Chalkatzingo, „dokumentais patvirtinta, kad 1968 m. apie ją viešai paskelbė archeologas Davidas Grove'as žurnale „American Antiquity“. Manoma, kad XX a. antrosios pusės pradžioje ji jau buvo Jungtinėse Valstijose“, – sakoma pareiškime.

 

Niujorko valdžios institucijos paminklą atgavo, tačiau pranešime spaudai nenurodoma, kur jis buvo rastas.

Meksikos vyriausybei stengiantis gelbėti iš šalies išvežtą istorinį paveldą, nuo 2018 m. buvo susigrąžinta beveik 10 000 vertybių, pranešė valdžios institucijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()