NASA "Discovery" misijos ekipažas atliko paskutinį išėjimą į atvirą kosmosą  (0)

Balandžio 13 dieną NASA erdvėlaivio "Discovery" astronautai įvykdė trečią planinį išėjimą į atvirą kosmosą, kurio metu prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) buvo pritvirtintas naujas amoniako rezervuaras. Paskutinis šatlo skrydis į kosmosą numatytas rugsėjo mėnesiui, po kurio jis bus išleistas į "užtarnautą poilsį".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amoniakas naudojamas orbitinei stočiai aušinti. Išėjimas į kosmosą truko 6 valandas ir 24 minutes. Astronautai Rick'as Mastracchio ir  Clayton'as Anderson'as taip pat paruošė kabelius, prie kurių bus montuojama atsarginė 'Ku' diapazono antena. Bandydami patalpinti išnaudotą amoniako rezervuarą į šatlo krovinių skyrių, specialistai susidūrė su šiokiais tokiais sunkumais. Nepavykus atsukti "užstrigusios veržlės", buvo išnaudotas visas užduočiai įvykdyti skirtas laikas. Taigi astronautai šios misijos metu jau nebespės išmontuoti du apsaugai nuo mikrometeoritų skirtus skydus, kuriuos NASA planavo pargabenti į Žemę.

Pastaraisiais metais daugelis "Shuttle" misijų buvo skirtos naujai įrangai, atsarginėms detalėms ir kitoms atsargoms gabenti į TKS. NASA taip siekia aprūpinti stoties ekipažą viskuo, ko jiems gali prireikti artimiausioje ateityje, nes jau rugsėjo pabaigoje planuojama daugkartinio naudojimo erdvėlaivius "Discovery" išleisti į užtarnautą poilsį. Rugsėjį taip pat suplanuotas paskutinis erdvėlaivio skrydis, nors NASA neatmeta galimybės, jog skrydį gali tekti nukelti kitų metų pradžiai.

Šis skrydis startavo balandžio 5 dienos ryte iš Kennedy kosminių skrydžių centro. Iš viso į TKS buvo gabenamas 7,7 tonų įrangos ir atsargų krovinys. Praėjusios savaitės pabaigoje NASA viena diena prailgino 14 dienų trukmės misiją. Papildomą laiką astronautai išnaudos šatlo terminiam skydui patikrinti. Šatlas į Žemę turėtų grįžti jau šį šeštadienį.

Ekipažas standartinę terminio skydo patikrą atliko jau kitą dieną po starto. Tačiau dėl sugedusios 'Ku' diapazono antenos duomenų nepavyko nusiųsti į skrydžio valdymo centrą tolesnei analizei. Patikra bus atliekama erdvėlaiviui prisijungus prie TKS komunikacinių sistemų, kurios reikiamą informaciją nusiųs Žemėje misiją stebintiems specialistams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)