Kazachstane nusileidusių astronautų įspūdžiai  (7)

Pilotuojamas kosminis laivas "Sojuz TMA-15" su Rusijos kosmonautu Romanu Romanenka, Belgijos astronautu Franku De Winne (Fanku De Vine) ir Kanados astronautu Robertu Thirsku (Robertu Tersku) gruodžio 2 d. sėkmingai nusileido Kazachstano stepėje. Po kelionės trumpai pailsėję astronautai pasidalijo savo įspūdžiais apie misiją Tarptautinėje Kosminėje Stotyje ir patį nusileidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Sojuz TMA-15" iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane startavo gegužės 27 dieną ir po dviejų parų prisijungė prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS). Jis turėjo į namus pargabenti misiją TKS stotyje atlikusius tris astronautus.

"Sojuz TMA-15" įgula TKS praleido beveik 188 paras ir kelionę į Žemę pradėjo antradienį 6 val. 56 min. Maskvos (5 val. 56 min. Lietuvos) laiku - tuo metu kosminis laivas atsijungė nuo TKS ir pasuko į Žemę. Trečiadienį 10 val. 17 min. Maskvos (9 val. 17 min. Lietuvos) laiku jis nusileido Šiaurės Kazachstane, maždaug 85 km į šiaurę nuo Arkalyko miesto.

Dėl tiršto rūko ir galimų nusileidimo aparato "kratymų" astronautams buvo duotas nurodymas leidžiantis stipriau susiveržti saugos diržus.

„Tūpimas buvo įdomiausia ir dinamiškiausia mano ekspedicijos dalis, – sakė Kanados astronautas Robertas Thirskas. – Paskutines 20 minučių mūsų nuleidžiamąjį aparatą stipriai blaškė; pro iliuminatorių mačiau plazmą. Jausmai, kuriuos patyriau, dešimteriopai viršijo visus mano lūkesčius.“

Su juo antradienį į Žemę grįžęs belgų astronautas Frankas de Winne'as prisipažino, kad šį kartą tūpimas buvo minkštesnis negu praėjusį kartą – taip pat rusų laivu. „Pirmasis tūpimas buvo kiek kietesnis. Dabar viskas buvo kitaip“, – pažymėjo jis.

Kanados astronautas žurnalistams sakė orbitoje patyrės nepaprastų įspūdžių – labiausiai jį sukrėtė amerikiečių erdvėlaivio skrydis aplink TKS, prieš grįžtant į Žemę. „Šatlas yra gražiausias kosminis aparatas - pats didingiausias, – tvirtino R.Thirskas. – Savo gyvenime daugiau tokio nepamatysime.“

Belgų astronautą labiausiai sužavėjo japonų „sunkvežimio“ HTV-1 jungimasis prie Tarptautinės kosmoso stoties. „Laivą pastatė Japonijoje, prie stoties jį sučiupo kanadietiškas manipuliatorius, kurį valdė amerikietis, o stočiai tuo metu vadovavo rusų kosmonautas“, – pasakojo F.de Vinne'as. Su jais skridęs rusų kosmonautas Romanas Romanenka sutiko su kolega belgu – jam taip pat padarė įspūdį japonų laivo švartavimasis.

Tačiau, pasak jo, ne mažiau įspūdingas buvo ir prieš mėnesį atgabento Mažojo tyrimų modulio prijungimas prie rusiškojo TKS segmento. „Pro du iliuminatorius modulio viduje mes galėjome stebėti stotį iš viršaus, – dalijosi įspūdžiais R.Romanenka. – Iš jo galima stebėti išėjimus į atvirą kosmosą: ir iš rusiškos, ir iš amerikietiškos šliuzo kameros.“

Tarptautinėje kosmoso stotyje liko dirbti du astronautai - amerikietis Jeffas Williamsas (Džefas Viljamsas) ir rusas Maksimas Surajevas. Prie jų prisidės kita trijų žmonių įgula iš Rusijos, JAV ir Japonijos, kuri laivu "Sojuz" turi startuoti gruodžio 21 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)