Artėja karščiausia istorijoje vasara, perspėja mokslininkai  (17)

NASA klimatologai ir D. Britanijos Meteorologijos tarnybos specialistai perspėja, kad 2010-ieji gali tapti karščiausiais metais visoje meteorologinių stebėjimų istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausio pasaulyje Žemės klimato stebėjimo centro – NASA Goddardo kosmoso tyrimų instituto (JAV) – direktorius Jamesas Hansenas Paryžiuje surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad ši vasara Europoje gali būti pati karščiausia per visą meteorologinių stebėjimų istoriją.

„Per pastaruosius 12 mėnesių Žemės atmosferos vidutinė paros temperatūra buvo didžiausia per 130 praėjusių metų, - sakė profesorius J. Hansenas. – O 2010 metų sausio – balandžio mėnesiais vidutinė temperatūra pasaulyje priartėjo prie absoliutaus rekordo ribos. Matematiniai modeliai liudija, kad temperatūra kils ir artimiausiais mėnesiais, todėl visiems mums, gyvenantiems Šiaurės pusrutulyje, teks išgyventi pačią karščiausią vasarą per visą meteorologinių stebėjimų istoriją“.

Nepriklausomai klimato pokyčius tiriančios NASA ir D. Britanijos Meteorologijos tarnybos mokslininkų grupės netrukus paskelbs savo tyrimų rezultatus, praneša britų dienraštis „Times“. Jie patvirtina prognozuojamą tendenciją, kad šių metų pradžioje užfiksuota vidutinė temperatūros didėjimo tendencija tęsis ir antrąjį 2010-ųjų pusmetį.

D. Britanijos Meteorologijos tarnybos klimato kaitos prognozavimo programos vadovė Vicky Pope dienraščiui sakė, kad nors ši žiema Europoje buvo labai šalta, tačiau viso pasaulio mastu 2010-ųjų pradžia (sausis – kovas) buvo septintoji pagal šiltumą visoje meteorologinių stebėjimų istorijoje. „Egzistuoja didesnė nei 50 proc. tikimybė, kad šie metai pasieks temperatūros rekordą“, - pareiškė ji.

Vidutinė planetos paviršiaus temperatūra apskaičiuojama remiantis tūkstančių visame pasaulyje veikiančių meteorologinių stočių ir Žemės palydovų matavimų duomenimis. Šie duomenys yra nepriklausomai renkami ir analizuojami JAV Nacionalinio klimato duomenų centro ir D. Britanijos Meteorologijos tarnybos specialistų.

Naujausi mokslininkų tyrimai leidžia manyti, kad šiuo metu stebimas pasaulinis atšilimas yra stipriai susijęs su laikinais Ramiojo vandenyno srovių pokyčiais, tai yra, vadinamuoju El Nino reiškiniu, dėl kurio vandenynas išskiria į atmosferą didelį šilumos kiekį, rašo „Times“.

Neseniai JAV nacionalinė Vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) informavo, kad 2010 m. balandžio mėnuo buvo pats šilčiausias meteorologinių matavimų istorijoje.

Vidutinė oro temperatūra planetoje balandžio mėnesį buvo 14,5 laipsnių pagal Celsijų. Tai visų laikų temperatūros rekordas balandžio mėnesį, teigia JAV mokslininkai.

Be to, NOAA nacionalinio Klimato duomenų centro atstovų teigimu, 2010 m. sausio – balandžio mėnesių vidutinė temperatūra pasaulyje taip pat pasiekė rekordą: šiuo laikotarpiu buvo užfiksuota 13,3 laipsnių šiluma. Nurodytu laikotarpiu šilčiau nei įprastai buvo Kanadoje, Aliaskoje, rytinėje JAV dalyje, Australijoje, Pietų Azijoje, šiaurės Afrikoje ir Rusijos šiaurinėje dalyje.

Šalčiau nei paprastai buvo Mongolijoje, Argentinoje, Rusijos Tolimuosiuose rytuose, vakarinėje JAV dalyje ir daugumoje Kinijos provincijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)