Netikėti duomenys. Kuriuo metu Lietuvoje yra didžiausia tikimybė būti nutrenktam žaibo (Grafikas)  ()

Liepos 20 d. – Perkūno arba Šv. Elijaus (debesų valdytojo) diena, o liepos 29 d. bus Griaustinio diena. Ta proga Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo feisbuko puslapyje pasidalijo skaičiavimais, kuriuo metu Lietuvoje yra didžiausia tikimybė būti nutrenktam žaibo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors perkūnijų būna kiekvieną metų mėnesį, tačiau daugiausia jų užfiksuojama gegužės–rugpjūčio mėnesiais, o mažiausiai pasitaiko lapkričio–vasario mėn.“, – įraše teigė „Meteo.lt“.

Tarnybos duomenimis, dažniausiai Lietuvoje perkūnuoja 15–20 val., o rečiausiai – ryto valandomis maždaug tarp 9–11 val. Tai susiję su vasarą vykstančia intensyvia konvekcija.

Daugiausia išlydžių buvo stebėta tarp 16:50–17:00 ir 18:00–18:10 val. Mažiausiai – tarp 9:10–9:20 val. Dažniausiai perkūnijos trankosi Pietvakarių Lietuvoje ir apie Kauną–Kėdainius, rečiausiai – Vakarų Lietuvoje“, – feisbuke rašė „Meteo.lt“.

 

Jų teigimu, didžioji dalis – maždaug 2 iš 3 išlydžių – įvyksta debesyse arba tarp skirtingų debesų, kai žaibas netrenkia į žemę. Dauguma išlydžių turi neigiamą krūvį.

Teigiamo krūvio debesis–žemė tipo perkūnijos yra pačios pavojingiausios, nes sukelia gaisrus, mirtinai nutrenkia žmones ar besiganančius gyvulius, pažeidžia elektros linijas.

LHMT išvados padarytos remiantis 2013–2022 m. laikotarpio (LHMT turimos žaibų aptikimo sistemos) duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: