"Progress" prisijungimo problemos susijusios su žmogiškuoju faktoriumi  (0)

Krovininio kosminio laivo "Progress M-06M" prisijungimas prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) liepos 2 dieną buvo sutrikęs dėl padidėjusio triukšmo ryšių kanale ir dėl to, kad kosmonautai paspaudė ne tą valdymo skydo mygtuką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai antradienį žurnalistams pranešė TKS Rusijos skyriaus skrydžio vadovas Vladimiras Solovjovas. "Komisija baigė darbą. Mes turime išvadą. Buvo nustatytos dvi priežastys. Pirmoji priežastis - neteisinga suprasta komanda dėl triukšmo ultratrumpųjų bangų ryšio kanale", - pažymėjo V.Solovjovas.

Pasak jo, rankinio teleoperatorinio susijungimo režimo kanalai ne itin gerai apsaugoti nuo trikdžių. "Antroji priežastis - kosmonautų nesankcionuota komanda, duota atsitiktinai paspaudus mygtuką", - pridūrė skrydžio vadovas.

Jis sakė, jog nekaltina kosmonautų, nes, kaip paaiškėjo, mygtukas nepakankamai gerai apsaugotas nuo atsitiktinio paspaudimo. V.Solovjovas pridūrė, kad dėl šių priežasčių "Progress M-06M" nesusijungė su stotimi liepos 2 dieną.

"Likus 2,7 km iki stoties nutrūko normaliai vykstantis automatinis kosminio laivo prisijungimo režimas. Po pirmojo mėginimo susijungti mes sustabdėme kosminio laivo ir stoties prasilenkimą ir, sunaudodami kuo mažiau degalų, sugrąžinome krovininį kosminį laivą prie TKS", - pranešė jis.

V.Solovjovas pridūrė, kad pakartotinis susijungimas liepos 4 dieną vyko esant užblokuotam teleoperatoriniam valdymo režimui. V.Solovjovas taip pat pranešė, jog specialistai turi idėjų, kaip patobulinti teleoperatorinį režimą, kad jis būtų labiau apsaugotas nuo trikdžių ir atsitiktinio mygtukų paspaudimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)