Kosminis klaustukas galaktikoje NGC 4696  (8)

Vieno iš tyrimo metu, naudojant orbitinį teleskopą „Hubble“, buvo fotografuojama galaktika NGC 4696. Astronomų teigimu, ji yra priskiriama elipsinių klasei, kurios paprastai yra laikomos „beformėmis senstančių žvaigždžių santalkomis“. Šioje galaktikoje astronomų dėmesį patraukė įdomi, klaustuko formos dulkių juosta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„NGC 4696 daug įdomesnė galaktika nei dauguma elipsinių galaktikų. Viena savybė, kuri išskiria ją iš kitų – milžiniška dulkių juosta, maždaug 30 tūkst. šviesmečių, kuri driekiasi per visą galaktiką“, - paaiškino Europos kosmoso agentūroje. Mokslininkai teigia, kad ši juosta yra panaši į klaustuką. Tiesa, dėl to galima ginčytis - apsispręsti kas gi iš tikro matoma nuotraukoje, gali kiekvienas skaitytojas savarankiškai.

Taip pat ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad NGC 4696 centre yra supermasyvi juodoji skylė. Be to, juos sudomino galaktikos gilumoje matomos plonos jonizuoto vandenilio juostelės. Pasak astronautų, jos paverčia aplink ryškų centrą esančią galaktikos sritį „marmurine“.

NASA palydovas „GALEX“, kuris veikia ultravioletinių spindulių režimu, padarė dar vieną įdomų atradimą. Jis aptiko galaktikas-zombius, praneša „Argumenty ir Fakty“.

Jų amžius yra 10 mlrd. metų ir tokios žvaigždžių sankaupos yra laikomos mirusiomis. Vis dėlto tose galaktikose iki šiol vyksta žvaigždžių formavimosi procesas. Be to, apie du trečdaliai žvaigždžių sankaupų yra apsuptos milžiniškų ultravioletinių žiedų, o kai kuriuose objektuose buvo pastebėtos keistos, spiralės formos ultravioletinės struktūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)