TKS sėkmingai pakeistas amoniako siurblys  (5)

JAV astronautai Douglasas Wheelockas ir Tracy Caldwell-Dyson pirmadien į sugrįžo į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) po išėjimo į atvirą kosmosą, per kurį jie užbaigė montuoti naują šilumos reguliavimo sistemos siurblį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip antradienį rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, šis išėjimas į kosmosą truko beveik valandą ilgiau nei buvo numatyta - 7 valandas 20 minučių.

Naktį į rugpjūčio 1 dieną TKS Amerikos skyriuje išsijungė aušinimo sistemos apsaugos automatas, bet vėliau jį pavyko įjungti. Tačiau įrenginys vėl išsijungė, kai buvo mėginama paleisti aušinimo sistemos siurblį. Astronautai pradėjo keisti agregatą šeštadienį, rugpjūčio 7 dieną. Tačiau atjungiant paskutiniąją iš keturių jo jungčių, įvyko amoniako nuotėkis, todėl modulio nuėmimo operacijos buvo sustabdytos.

Pirmadienį D. Wheelockas manipuliatoriumi "Canadarm-2 " (SSRMS) atjungė nuo krovinių platformos 350 kilogramų siurblį ir sumontavo sugedusio agregato vietoje.

Operatoriai Žemėje patvirtino, kad įjungus elektrą, prietaisas buvo tvarkingas. Patikrinus sistemą slėgiu ir prijungus papildomus kabelius, modulis buvo pripildytas amoniako. NASA taip pat planuoja surengti dar vieną astronautų išėjimą - šįkart bus sutvarkyta darbo vieta.

Pastaroji misija buvo 150-asis astronautų išėjimas į atvirą kosmosą nuo 1998 metų, kai pradėjo veikti orbitinė stotis. Šis "pasivaikščiojimas" kosmose D.Wheelockui buvo šeštasis, o T.Caldwell-Dyson - trečiasis, nurodoma NASA tinklalapyje. Iki TKS statybos pabaigos numatoma į ją surengti dar du daugkartinio naudojimo erdvėlaivių skrydžius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: