Daugėja įrodymų, jog dinozaurus pražudė ne vienas asteroidas, o ilgalaikis meteoritų lietus  (1)

Dinozaurai išnyko prieš 65 mln. metų dėl tūkstančius metų trukusio meteoritų lietaus, teigiama naujame tyrime, kurio išvadas cituoja leidinio „The Telegraph“ internetinė versija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai anksčiau manė, kad priešistorinė gyvybė Žemėje išnyko į Žemę nukritus asteroidui, kuris išmušė didžiulį Čiksulubo kraterį Meksikos įlankoje. Tačiau kai Ukrainoje buvo rastas antras krateris, kurį išmušė asteroidas, nukritęs prieš kelis tūkstančius metų iki Čiksulubo asteroido, mokslininkai iškėlė hipotezę, kad dinozaurai galėjo išnykti dėl ilgą laiką trukusio meteoritų lietaus. Tiesa, tai neprieštarauja mokslininkų tvirtinimui, jog pagrindinė išnykimo priežastis - kosminė kataklizma.

Ukrainos Boltyšo krateris buvo rastas 2002 m., o neseniai mokslininkai toje vietoje rado dar vieną kraterį asteroido, kuris nukrito po Čiksulubo meteorito. Dviejų Boltyšo asteroidų kraterių vietas mokslininkai nustatė ištyrę žiedadulkes ir suakmenėjusių augalų sporas kraterio viduje. Pirmieji po katastrofos krateryje ėmė augti paparčiai, kurie paliko daugybę sporų, laikomų akivaizdžiu praeities katastrofos rodikliu.

Dar vieną paparčio sporų sluoksnį mokslininkai rado po pirmuoju sluoksniu Boltyšo krateryje. Jie spėja, kad praėjus keliems tūkstančiams metų po pirmosios katastrofos, į tą pačią vietą nukrito dar vienas meteoritas. Vienas iš tyrimo autorių, profesorius Simonas Kelley iš Atvirojo universiteto pasakė: „Antrąjį sluoksnį vertiname kaip Čiksulubo meteorito pasekmę.“

Jis tęsė: „Gali būti, kad ateityje mes rasime daugiau nukritusių meteoritų kraterių.“ Profesorė Monica Grady, Atvirojo universiteto meteoritų specialistė mano, kad meteoritų lietų galėjo sukelti susidūrimas su netoli Žemės skriejančiais objektais.

Naujojo tyrimo, kurį atliko profesoriaus Davido Jolley iš Aberdyno universiteto vadovaujami mokslininkai, išvados paskelbtos žurnale „Geology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)