Piliulė ištrins blogus prisiminimus  (12)

Visi turime dalykų, kuriuos norėtume užmiršti. Mokslininkai mano galintys sukurti piliulę, kuri padėtų pamiršti skausmingus praeities išgyvenimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai pastebėjo, kad baltymai gali būti pašalinti iš smegenų baimės centro, taip panaikinant traumuojančius prisiminimus. Šie medicinos pasiekimai būtų naudingi kariams, patyrusiems karo siaubus, taip pat smurto aukoms. Jie netgi galėtų pagelbėti užmirštant skausmingus išsiskyrimus su mylimaisiais.

JAV tyrime Johns Hopkins universitete mokslininkai panaudojo žiurkes bandydami sutelkti dėmesį į smegenų dalį, atsakingą už baimes. Jie atrado „pažeidžiamumo langą“, kai atsiradus skausmingiems prisiminimams sukuriami unikalūs baltymai. Kadangi baltymai yra nepastovūs, jie gali būti pašalinami su vaistais, taip ištrinant ir atmintį.

„Kai atsitinka traumuojantis įvykis, jis sukuria bauginantį prisiminimą, galintį persekioti visą gyvenimą ir ne tik kankinti žmogų, bet ir turėti pasekmių jo gyvenimui“, – sako tyrėjas profesorius Richardas Huganiras. Anot jo, jo atradimai „padidina galimybę manipuliuoti šiuo mechanizmu vaistų pagalba, ypač po traumuojančių stresinių sutrikdymų.“

Nors tyrime mokslininkai naudojo peles, jie tiki, kad toks pat poveikis būtų ir žmonėms. Graužikams iš pradžių buvo taikomas elektrošokas, sukeliantis baimę. Vėliau Johns Hopkins mokslininkai dirbo atkurdami bauginančius prisiminimus ir šalino tuo metu pagaminamus baltymus.

Profesorius R.Huganiras mano, kad panašios galimybės egzistuoja ne tik baimės zonoje, tad gali būti, kad vieną dieną taip bus gydoma priklausomybė nuo alkoholio ar narkotikų.

Vis dėlto Merilando smegenų sveikatos grupės atstovė Kate Farinholt sako, kad dar likę daug neatsakytų klausimų. „Ištrinti atmintį ir ant jos griuvėsių pastatyti kažką blogo – puiki idėja“, – ironizuoja ji. „Visiškai ištrinti atmintį skamba šiek tiek bauginančiai. Kaip pašalinti atsiminimus nepašalinant kažkieno gyvenimo dalies? Juo labiau, kad žmonės auga ir tobulėja mokydamiesi iš savo patirties“, – sako Kate.

Atlantoje esančio Emory universiteto Etikos centro atstovas Paulas Rootas Wolpe sako: „Žmogaus identitetas yra surištas su jo atmintimi. Ji kuria mūsų skirtingas asmenybes. Idėja manipuliuoti atmintimi, nors ir geriems tikslams, yra labai slidi.“

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)