Patrauklumas priklauso ir nuo galvos pakreipimo kampo  (13)

Patrauklumo paslaptis slypi galvos pakreipimo kampe, teigiama naujausio mokslinio tyrimo, publikuoto žurnale Evolutionary Psychology, išvadose. Tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrai ir moterys gali tapti patrauklesni priešingos lyties atstovams, kai pakeičia galvos pakreipimo kampą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moterys atrodo patrauklesnės, kai pakreipia galvą tokiu kampu, tarsi žiūrėdamos šiek tiek į viršų. Ir atvirkščiai, vyrai atrodo vyriškesni, jei atlošia galvą atgal ir pakreipia taip, tarsi žiūrėtų žemyn į savo nosį, teigia mokslininkai.

Manoma, kad šis skirtumas išsivystė dėl įprasto vyrų ir moterų ūgio skirtumo. Atlošdamas galvą atgal, vyras pavaizduoja kampą, iš kurio jį mato žemesnė moteris. Kai moteris palenkia galvą į priekį, ji atkuria vaizdą, kaip ją matytų už ją aukštesnis vyras.

Tyrimą atliko sutuoktinių pora, dr. Darrenas Burke’as ir dr. Danielle Sulikowski.

Dr. D. Burke’as, kuris dėsto psichologiją Niukaslo universitete (Australija), pasakė: „Žmogaus veido patrauklumas jau seniai studijuojamas iš evoliucijos perspektyvos. Ir nors mokslininkai gerai ištyrė moteriškų ir vyriškų bruožų poveikį, egzistuoja žinių spraga apie tai, kokie veido bruožai laikomi vyriškais, o kokie – moteriškais. Mes ištyrėme, ar žiūrėjimas į veidą iš skirtingų perspektyvų, priklausomai nuo vyrų ir moterų ūgio skirtumų, turi įtakos vyriškumo ir moteriškumo suvokimui. Tyrimo metu paaiškėjo, kad veido pakreipimo kampas daro mus patraukliais ar nepatraukliais priešingos lyties atstovams.“

Tyrėjai naudojo kompiuterio sukurtus trimačius moteriškų ir vyriškų veidų atvaizdus. Jų pakreipimo kampas buvo keičiamas, ir dalyviai turėjo įvertinti kiekvieno veido patrauklumą bei vyriškumą ir moteriškumą.

Numatomi tolimesni tyrimai, kurie atskleistų ar žmonės flirtuodami pasąmoningai palenkia galvą. Dr. D. Sulikowski teigia, kad tokie tyrimai padeda suprasti veido patrauklumo vaidmenį evoliucijoje ir atskleidžia 21 amžiaus poravimosi ritualų ypatumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)