„Kepler“ aptiko egzoplanetą, dydžiu artimą Žemei  (4)

NASA už Saulės sistemos ribų aptiko mažą, uolingą, beveik Žemės dydžio planetą, sparčiai besisukančią aplink savo žvaigždę. Tačiau joje vyraujančios temperatūros yra per aukštos, kad ten galėtų egzistuoti gyvybė, pirmadienį pranešė agentūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzoplaneta, pavadinta Kepler-10b, yra mažiausia iki šiol už Saulės sistemos ribų rasta planeta. Ją aptiko NASA orbitinis teleskopas „Kepler“. Ši planeta yra maždaug 1,4 karto didesnė nei Žemė. Ji aplink savo žvaigždę apskrieja kad 20 valandų ir yra 23 kartus arčiau jos, nei Merkurijus nutolęs nuo Saulės, taigi manoma, kad  gyvybė ten egzistuoti negali.

„Kepler-10b neabejotinai nepatenka į tinkamą gyvybei zoną, kaip mes ją apibrėžiame. Manoma, kad dienos metu temperatūra planetoje yra didesnė nei 1,4 tūkst. laipsnių Celsijaus. Tokio karščio pakaktų geležiai išlydyti“, – internetinėje konferencijoje teigė NASA ekspertė Natalie Batalha.

„Tai nebūtų labai gera vieta organizmams, kurie randami Žemėje, gyventi. Anglimi paremta chemija ten negalėtų klestėti. Tokiose aukštose temperatūrose molekulės, sudarančios DNR ir RNR, negalėtų išlikti vientisos“, – pridūrė ji.

Pasak NASA „Kepler“ programos mokslininko Douglaso Hudginso, šis atradimas – daug žadantis, nors gyvybė planetoje ir negalėtų egzistuoti. „Kepler 10-b atradimas yra svarbi riba, ieškant į mūsiškę panašių planetų. Nors planeta nepatenka į gyvybei tinkamą zoną, šis atradimas demonstruoja šios misijos atradimų galimybes ir žada jų dar daugiau“, – kalbėjo jis.

Naujosios planetos masė – 4,6 karto didesnė nei Žemės, o vidutinis tankis – 8,8 gramai kubiniame centimetre, o tai artima geležinio svarmenio tankiui, pranešė NASA.

N. Batalha iš San Chosė universiteto teigė, kad turima įrodymų apie dar vieną toje pačioje žvaigždės sistemoje esančią planetą, tačiau apie ją dar žinoma labai nedaug. „Egzistuoja labai įtikinantis kitos potencialios planetos šioje sistemoje pėdsakas. Kas 45 dienas stebimas tranzitas, leidžiantis spėti, kad planetos spindulys yra kiek daugiau kaip du kartus didesnis nei Žemės“, – kalbėjo ji.

„Kepler“ – pirmoji NASA misija, kurios tikslas – ieškoti į Žemę panašių planetų. 2009 metais paleistas aparatas su didžiausiu kada nors į kosmosą siųstu teleskopu, informaciją turėtų siųsti bent iki 2012 metų lapkričio. Kosminis teleskopas ieško planetų, panašių į Žemę, taip pat tų, kurios skrieja aplink žvaigždes šiltoje, gyvybei tinkamoje zonoje, kur planetos paviršiuje gali egzistuoti skystas vanduo. Gyvybei tinkamą zona, pagal NASA apibrėžmus, yra tokia, kur temperatūra žemesnė nei reikalinga vandeniui užvirti ir aukštesnė, nei užšalimo taškas. „Kepler“ neturi galimybių aptikti gyvybės ženklų, tokių, kaip deguonis atmosferoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)