Žuvys nuo alkoholio tampa nesocialios  (5)

Alkoholiu paveiktų žuvų elgesio stebėjimai padeda suprasti jo poveikį visuomenei, praneša „Discovery“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robertas Gerlai, psichologijos profesorius iš Toronto universiteto, ištyrė neurologinį alkoholio poveikį zebrinėms danijoms ir pastebėjo, kad juo paveiktoms žuvims kilo raidos problemų, panašių į kylančias žmonėms, kurių motinos vartojo alkoholį nėštumo metu. Zebrinės danijos dažnai naudojamos baziniuose tyrimuose, susijusiuose su biologija, raida ar žmonių ligomis.

R. Gerlai ir jo kolegos įlašino alkoholio į vandenį su zebrinių danijų ikrais. Alkoholio kiekis buvo mažas, kad nesukeltų fizinių deformacijų. Tačiau tyrėjai pastebėjo, kad ir nuo mažo alkoholio kiekio žuvims vėliau buvo būdingas asocialus elgesys. Dar įdomiau, kad jis vis stiprėjo, kai alkoholiu buvo veikiama intensyviau.

„Kuo daugiau alkoholio joms davėme, tuo labiau suaugusioms žuvims buvo būdingas nesocialus elgesys, – sakė R. Gerlai. – Tai pakeitė jų socialinius įgūdžius ir priminė žmonėms būdingą sindromą.“ Nors mokslininkai neturi tikslių duomenų, kiek žmonių patiria panašius sutrikimus, naujausiais duomenimis, vien JAV jie pasireiškia vienam ar dviem iš 1 tūkst. naujagimių. Vaisiaus sutrikimai apima ir protinius sutrikimus, ir fizines problemas, pavyzdžiui, mažą kūno svorį.

„Discovery“ rašo, kad naujas tyrimas padeda mokslininkams aiškinantis alkoholio poveikį vystymuisi ir elgesiui kontroliuojamoje aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)