Vienišiausias pasaulio banginis „dainuoja“ kitiems nežinomu dažniu  (8)

Vienas banginis, pastebėtas dar 1989 metais, bando komunikuoti 51.75 Hz dažniu, kai kiti panašūs banginiai tai daro nuo 15 iki 25 Hz dažniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) tą – patį ūsuotąjį banginį seka nuo 1992 metų, naudodamasi tais pačiais – hidrofonais, kuriais karinis jūrų laivynas stebi svetimus povandeninius – laivus.

Jis „dainuoja“ apie 52 hercų dažniu – tai maždaug tiek – pat, kiek žemiausia nata, išgaunama tūba. Tuo metu kiti banginiai garsus – skleidžia nuo 15 iki 25 hercų dažniu, rašo „TreeHugger“. Laikui bėgant, – vienišojo banginio daina ima dar labiau tolti nuo suprantamos kitiems.

Dažnai – banginiai turi sunkumų išgirsti kitus, nes jiems trukdo vandenyse – žmonių veiklos skleidžiami garsai. Tuomet jie turi „šaukti“ garsiau ar – kiek kitokiu dažniu. Tačiau stebimo ūsuotojo banginio atveju dažnis – – visiškai skirtingas.

Jis ne tik „dainuoja“ kitaip, bet ir nekeliauja jokiais – žinomais ūsuotųjų banginių migracijos keliais – todėl kiti banginiai – negali jo girdėti ir nesutinka jo kelyje. Kol kas geriausias specialistų – spėjimas – kad banginis yra arba „deformuotas“ hibridinis dviejų – banginių rūšių palikuonis, arba paskutinis išlikęs nežinomos rūšies – narys.

Tiksliai išsiaiškinti beveik nėra galimybių, nes, kaip – nurodo kriptozoologas Ollas Lewisas, „surasti judantį taikinį, kai – žinai, kad jis tam tikroje vietoje buvo, tarkime, praėjusį antradienį, – yra beveik neįveikiama užduotis, reikalaujanti daugybės žmogiškųjų – išteklių“.

„Panašu, jog niekada nesužinosime, kaip atrodo 52 – hercų banginis, bet sentimentalioji mano dalis tikisi, jog į jo šauksmus – kada nors bus atsakyta, kad ir kaip nepanašu“, – sakė O. Lewisas.

Ūsuotieji – banginiai – banginių pobūris, kuriam priklauso stambūs ir gana stambūs – jūrų žinduoliai. Jų galva didelė, abi šnervės atsiveria viršugalvyje – atskirai. Šiam būriui priklauso finvalai, mėlynieji ir kiti banginiai.

52 hercų dažnio banginio dainos (pagreitintos dešimt kartų) galite pasiklausyti čia, pasirinkę antrąją aktyvią nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)