Atlanto vandenyne aptikti du mįslingi vandens sūkuriai  (26)

Atlanto vandenyne, netoli Gajanos ir Surinamo krantų aptikti du milžiniškai vandens sūkuriai, kurių skersmuo siekia apie 400 km. Kalbama apie du gigantiškus duburius vandenyno paviršiuje – iki šiol Žemėje tokių niekas nežinojo. Manoma, kad būtent jie daro didelę įtaką pastarųjų metų globaliems klimato reiškiniams, rašo leidinys „La Stampa“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad vandens sūkuriai, aptikti maždaug už 200 km nuo Gajanos, Surinamo ir Prancūzijos Gvianos, yra sukelti nuo pietinio ekvatoriaus pietus, iš šiaurės link šiaurinės Brazilijos krantų judančių bei didelių Amazonės žiočių sukeltų srovių.

„Verpetai sukasi pagal laikrodžio rodyklę, – teigia brazilas Gijermas Kastelao, kuris kartu su amerikiečiu Billu Jonsu iš Majajamo universiteto tyrinėja šiuos du galingus „malūnus“. – Jie juda vandenyne kaip du galingi diskai ir sukasi 1 m/s greičiu. Toks greitis, lyginant su okeaninėmis srovėmis, yra didelis. Sūkurio pakraštyje banga-laiptelis yra 40 cm aukščio.“

„Mokslininkai išsiaiškino, kad netgi tais mėnesiais, kai vandenyno srovių ir Amazonės srovės judėjimas beveik sustoja, galingi sūkuriai neišnyksta. Tai verčia manyti, kad egzistuoja koks nors kitas, nepriklausomas mechanizmas, kuris juos formuoja“, – rašoma tyrime, kurį publikuoja Amerikos geografų sąjunga. Tas gamtinis mechanizmas lieka paslaptimi.

Šiuo metu aiškinamasi šių milžiniškų vandens sūkurių įtaka visos Lotynų Amerikos ir Afrikos klimatui.

Šie sūkuriai taip pat gali turėti įtakos laivų navigacijai Atlanto vandenyne. „Jei laivų kapitonai būtų žinoję apie juos, jie būtų galėję taupyti degalus“,– teigia mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (26)