Lėšų trūkumas stabdo ateivių paieškas  (5)

Jei nežemiškos civilizacijos pastarosiomis savaitėmis ir bandė su mumis susisiekti, jų šauksmas galėjo likti neišgirstas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl sumažinto finansavimo nežemiško intelekto paieškas vykdantis SETI (angl. Search for Extraterrestrial Intelligence) institutas, įsikūręs Kailifornijoje, buvo priverstas išjungti vieną iš pagrindinių nežemiškų būtybių paieškai skirtų prietaisų, rašo SPACE.com.

SETI teleskopų tinklas „Allen Telescope Array“ (ATA), sudarytas iš 42 šiaurės Kalifornijoje įrengtų radijo teleskopų, skenuojantis dangų ir ieškantis potencialių nežemiškų radijo signalų, nebeveikia nuo balandžio 15 dienos, pranešė pareigūnai.

„Nuo šios savaitės ATA dėl lėšų trūkumo operacijoms Hat Creeko radijo observatorijoje vykdyti veiks budėjimo režimu. Tai reiškia, kad nuo šios savaitės įranga nebebus naudojama įprastiems stebėjimams, o ją prižiūrės žymiai mažesnis darbuotojų skaičius“, – balandžio 22 dieną laiške potencialiems rėmėjams rašė SETI vadovas Tomas Piersonas.

Vienas kompanijos „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas 2007 metais pradėjusiam veikti teleskopų tinklui skyrė 25 mln. dolerių. Nuo to laiko sistema finansuota SETI, Nacionalinio mokslo fondo, Kalifornijos universiteto Berklyje ir įvairių kitų rėmėjų lėšomis. Tačiau dėl finansų krizės ir besitęsiančios recesijos dauguma finansavimo šaltinių išseko. Nacionalinės mokslo fondo lėšos nukirptos 90 proc., o dėl Kalifornijos biudžetą kamuojančių sunkumų smarkiai sumažėjo valstybinių lėšų, kuriomis galėtų pasinaudoti ATA.

ATA tinklas, esantis maždaug už 482 kilometrų į šiaurę nuo San Francisko, galiausiai turėtų apimti 350 įvairių instrumentų. Tačiau finansiniai sunkumai gali suduoti smūgį šių planų įgyvendinimui, teigia SETI tyrėjas Franckas Marchisas.

Tačiau SETI tikisi surikti šiek tiek pinigų ir vėl paleisti ATA. Pavyzdžiui, jau nuo 2009 metų institutas siekia bendradarbiausi su Jungtinių Valstijų kariuomene. JAV karinės oro pajėgos buvo pareiškę norą naudoti teleskopų tinklą aplink Žemę skriejančioms kosmoso šiukšlėms, keliančioms didelę grėsmę kosminiams laivams, palydovams ir orbitoje esantiems astronautams, sekti, teigė F. Marchisas.

„Tęsiame pokalbius su JAV kariniu oro laivynu ir tikimės, kad šios pastangos padės užsitikrinti lėšų tolesnei veiklai. Tuo pačiu metu turime siekti rasti kitų lėšų veiklos kaštams padengti ir SETI moksliniams stebėjimams remti“, – laiške rašė T. Piersonas. Net jei su kariuomene ir nepavyks susitarti, tai nebus ATA galas. Dangaus skenavimas ieškant potencialių nežemiškų signalų nėra labai brangiai kainuojantis darbas, ypač tuomet, kai yra visa reikiama infrastruktūra ir įranga, tvirtina specialistai. Anot T. Piersono laiško, ATA valdymas per metus kainuoja maždaug 1,5 mln. dolerių, o su tuo susijusiems SETI moksliniams projektams finansuoti reikia dar 1 mln. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)