Kuro elementas jūsų kišenėje  (15)

Technologijos, naudojančios katalizę, kuri išgauna vandenilį iš skruzdžių rūgšties (angl. formic acid), gali galiausiai pakeisti ličio baterijas ir būti naudojamos mobilių prietaisų maitinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Edmanas Tsangas (Edman Tsang) iš Oksfordo universiteto Chemijos departamento su kolegomis sukūrė naują katalizės būdą, kuris leidžia gaminti vandenilį kambario temperatūroje ir tam nereikia nei tirpiklių, nei priedų.

Jų darbo pradiniai rezultatai, atspausdinti „Nature Nanotechnology“ žurnale, yra daug žadantys ir rodantys, kad vandenilio kuro elementai gali greitai atsirasti mūsų visų kišenėse.

Naujajame metode sidabro nanodalelės padengiamos vieno atomo storio paladžio sluoksniu. „Struktūriniai ir elektroniniai efektai, atsirandantys dėl sąveikos su apačioje esančiu sidabru, stipriai padidina paladžio katalizines savybes. Pasireiškia labai ryškus procesas, kai skruzdžių rūgštis virsta vandeniliu ir anglies dioksidu kambario temperatūroje“, – pažymėjo Edmanas.

Jis paaiškino, kad organinių skysčių, tokių kaip skruzdžių rūgštis, saugojimas ir darbas su jais yra žymiai lengvesnis ir saugesnis nei vandenilio laikymas. Katalizės procesas leistų gaminti vandenilį iš skysto kuro, saugomo vienkartinėje arba perdirbamoje kasetėje. Tai būtų miniatiūriniai kuro elementai, kurie tiektų energiją nuo mobilių telefonų iki nešiojamų kompiuterių.

Kitas siūlomos technologijos pranašumas susijęs su reakcijos produktais. Gaunamas vandenilis ir anglies dioksidas, bet nėra katalizei trukdančio anglies monoksido. Tai reiškia, kad nereikia papildomai valyti kuro elementą ir tai ilgina kuro elementų gyvavimą.

„Tenka įveikti daugybę barjerų, kol pasiseka sukurti tikrai veikiantį prietaisą, bet mes ieškome naujosios technologijos panaudojimo galimybės, norėdami pakeisti ličio baterijų technologijas alternatyvia technologija, kuri būtų ilgiau gyvuojanti ir turėtų mažesnį neigiamą poveikį aplinkai“, – pasakė Edmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (15)