TKS astronautai baigė pirmuosius darbus atvirame kosmose (Video)  (1)

Du erdvėlaivio „Endeavour“ astronautai penktadienį darbavosi atvirame kosmose ties Tarptautine kosmoso stotimi (TKS) – buvo atliktas pirmas iš keturių išėjimų į atvirą erdvę, stengiamasi parengti TKS, kad joje būtų galima dirbti be JAV erdvėlaivių pagalbos - šis amerikiečių kosminis laivynas „išeina į atsargą“ šią vasarą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių astronautai Andrew Feistelas ir Gregory Chamitoffas 3 val. 15 min. JAV rytinės pakrantės laiku (10 val. 15 min. Lietuvos laiku) iš TKS pro specialų šliuzą išėjo į atvirą kosmosą ir dirbo ten apie šešias valandas – pusvalandžiu trumpiau nei buvo numatyta. Prie laboratorinio modulio „Destiny“ reikėjo pritvirtinti bevielio ryšio antenas. Išėjimo į atvirą kosmosą metu astronautai taip pat turėjo užduotį nuimti nuo išorinės TKS platformos ir grąžinti į erdvėlaivio krovinių skyrių du konteinerius MISSE 7 su medžiagų pavyzdžiai, o vietoj jų pritvirtins konteinerį MISSE 8. Be to, jie pastatė šviestuvą sekcijoje S3 saulės baterijų dalyje.

Taip pat A. Feistelas ir G. Chamitoffas termoizoliacine danga uždengė pasukamąjį mazgą SARJ ir sumontavo amoniako magistralių užtvaras tarp sekcijų P3 ir P4 bei sekcijų P5 ir P6, kad būtų galima papildyti šildymo medžiagų tiekimą į vieną iš keleto šilumos reguliavimo sistemos kontūrų.

Kadangi G. Chamitoffo skafandre sutriko anglies dioksido matuoklė, misijos vadovai liepė jiems nutraukti darbą ir nurodė astronautui atidžiau stebėti, ar jam nepradeda trūkti deguonies.

„Turėdamas tokią [didelę] patirtį stotyje, puikiai žinai simptomus“, – tarė „Endeavour“ įgulos narys Mike'as Fincke'as G. Chamitoffui, kuriam šis išėjimas į kosmosą buvo pirmasis.

Beje, vėliau JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) pabrėžė, jog nebuvo jokių ženklų, jog G. Chamitoffo skafandre būtų padidėjusi anglies dioksido koncentracija.

„Buvo tikrai nuostabu stebėti jus, vyručiai, – pasakė M. Fincke'as G. Chamitoffui ir A. Feusteluim, kai šie sugrįžo į stoti. – Norėčiau pats būti ten“.

„Endeavour“, į kosmosą pakilęs gegužės 16 dieną iš Floridos, prie TKS prisijungė gegužės 18-ąją. Erdvėlaivio įgulą sudaro vadas Markas Kelly, lakūnas Gregory Haroldas Johnsonas ir skrydžio specialistai M. Fincke`as, G. Chamitoffas, A. Feistelas bei Roberto Vittori.

Daugkartinio naudojimo erdvėlaivio „Endeavour“ 16 parų skrydžio uždavinys – nugabenti į TKS magnetinį alfa-spektometrą AMS-02, skirtą kosminei spinduliuotei tirti ir ieškoti antimaterijos bei tamsiosios medžiagos, taip pat krovinių platformą su dviem S-diapazono ryšio antenomis, baku amoniako ir „mikliojo“ manipuliatoriaus „Dextre“ atsarginėmis dalimis.

Astronautai M. Fincke`as, G. Chamitoffas ir A. Feistelas atliks iš viso keturis išėjimus į atvirą kosmosą. Erdvėlaivis nuo TKS atsijungs gegužės 30 dieną, o birželio 1-ąją turėtų sugrįžti į Žemę.

Tai 25-asis paskutinis „Endevour“ skrydis į kosmosą ir priešpaskutinė misija pagal programą „Space Shuttle“. Po to erdvėlaivis bus atiduotas ekspozicijai Kalifornijos mokslo centre Los Andžele. Į Paskutinį NASA erdvėlaivių skrydį liepą dar turėtų kilti „Atlantis“, gabensiantis krovinį į TKS.

Kviečiame pasižiūrėti pirmojo išėjimo į atvirą kosmosą vaizdo fragmentus:

Paskutinio „Endeavour“ skrydžio startą galite pasižiūrėti spustelėję šią nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)