Mikrobiologai atrado kofeinu mintančių bakterijų  (0)

Panašu, jog naujai atrastų bakterijų atmainų atstovės gerokai praplės turinčiųjų priklausomybę nuo kofeino gretas. Mat mikrobiologai Ajovos universiteto gėlynų dirvožemyje aptiko kofeiną mėgstančių bakterijų. Anot mokslininkų, mikroorganizmas „Pseudomonas putida“ kofeino cheminį junginį specifiniais enzimais suskaido ne tik į joms tinkamus mitybos produktus – anglies dvideginį ir amoniaką, bet ir į šalutinius produktus, kurie gerokai supaprastintų tam tikrų medikamentų gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesnių tyrimų metu mikroorganizmų „potraukis“ kofeinui (C8H10N4O2) buvo pastebėtas ne sykį. Paprastai dirvožemyje savaime susidaro nedideli kofeino kiekiai, kurie atlieka natūralaus pesticido vaidmenį. Bet tai yra pirmas kartas, kuomet mokslininkams pavyko perprasti, kaip mikroorganizmai kofeiną skaido. Anot Amerikos mikrobiologijos bendrijos specialistų, specifinių fermentų atradimas gali atverti galimybes surasti efektyvesnių gydymo priemonių.

Fermentai vertinami kaip labai perspektyvūs dėl to, jog kofeino suskaidymo šalutiniai produktai yra natūralus pagrindas kurti vaistus, skirtus gydyti astmą, gerinti kraujotaką ir stabilizuoti širdies aritmiją. Tokius junginius susintetinti laboratorijoje yra gana sudėtinga, tad bakterijų išskiriami fermentai gerokai palengvintų farmacinės produkcijos gamybą.

Nepaisant kofeino savybių tonizuoti organizmą ir išlaikyti budrumą, šis cheminis junginys tėra anglies, vandenilio, azoto ir deguonies derinys. Jį sudaro trys metilo grupės, kiekvieną kurių sudaro vienas anglies ir trys vandenilio atomai:


1,3,7-trimetil-1H-purin-2,6(3H,7H)-dionas, plačiau žinomas kofeino pavadinimu.

Kofeinui neabejingų bakterijų išskiriami enzimai tas metilo grupes suskaido ir iš skilimo produktų mikroorganizmams sau surengia tikrą puotą. Nepaprastieji fermentai pavadinti A ir B N-demetilazėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)