Antrasis rusų kosmonautikos fiasko per savaitę: Altajuje sudužo į TKS skridęs erdvėlaivis „Progress“  (20)

Rusijos kosmonautikos agentūra per šią savaitę spėjo prarast jau antrą orbiton siųstą kosminį aparatą. Rugpjūčio 24 d. iš Baikonūro (Kazachstanas) kosmodromo pakilusi nešančioji raketa „Sojuz-U“ ("Союз-У") su krovininiu erdvėlaiviu „Progress M-12M“, kuriuo buvo gabenama įranga į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS), netrukus nukrito centrinėje Rusijos dalyje. Erdvėlaivio nuolaužos buvo rastos Pietų Sibire esančiame Altajaus regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivio katastrofą nulėmęs incidentas įvyko 325-ąją skrydžio sekundę, kai krovininis erdvėlaivis „Progress M-12M“ mėgino atsišvartuoti nuo nešančiosios raketos trečios pakopos, tačiau manevras buvo nesėkmingas. Dėl ko įvyko gedimas, tiriama. Pirminiais duomenimis, sugedo nešančiosios raketos varikliai. Gedimas ir galėjo išprovokuoti nesėkme pasibaigusį avarinį krovininio erdvėlaivio atsijungimą nuo raketos.

Krovininis edvėlaivis į TKS gabeno daugiau nei 2,67 tonos krovinį, kurį sudarė degalai ir įvairių produktų (maisto, vandens, medicinos ir kt.) atsargos. Prie TKS jis turėjo prisišvartuoti rugpjūčio 26 dieną.

Atmosferoje ne visiškai sudegusio laivo „Progress“ liekanos nukrito Kalnų Altajaus respublikoje, Čebolako apylinkėse, maždaug už 40-50 km nuo Karakokšos gyvenvietės, pranešė rajono Vidaus reikalų skyrius.

Kaip agentūrai „RIA Novosti“ pranešė Čoisko rajono, kuriame nukrito erdvėlaivis, vadovas Aleksandras Borisovas, sprogimas buvo toks galingas, jog suskilinėjo net už 100 km stovėjusių pastatų langai.

„Gyvenu čia jau 40 metų, mes pripratę, jog čia iš dangaus krenta sudegusių raketų-nešėjų pakopos, tačiau tokio galingo sprogimo dar neteko girdėti“, – pasakojo A. Borisovas.

Viena iš liudininkių pasakojo, jog danguje pamatė ryškią, baltą juostą ir iš pradžių pamanė, kad tai lėktuvas.

„Po to aš supratau, kad lėktuvai taip žemai ir taip tyliai neskraido. Tada pasimatė kažkoks baltas objektas, kuris kibirkščiavo. Jis nėrė į debesį. Tikėjausi, kad jis netrukus vėl pasirodys, tačiau jis dingo. Tačiau netrukus aš išgirdau nepaprastai garsų triukšmą – skambėjo tarsi trys sprogimai: vienas ypatingai garsus, o kiti du – kiek tylesni. Iš pradžių pamaniau, kad tai – perkūnija, tačiau lietaus debesų aplink nesimatė“, – pasakojo kosminio aparato kritimą mačiusi moteris.

Informacijos apie žuvusiuosius ar sužeistuosius kol kas nėra. Vienų šaltinių duomenimis, „nuolaužos nusileido ant vienos kalnų viršūnės – greičiausiai, taigos tankmėje. Todėl, pirminiais duomenimis, žuvusių ir nukentėjusių nėra, nes tai negyvenama vietovė“.

Kituose šaltiniuose informuojama, jog toje apylinkėje galėjo darbuotis kedrų riešutų rinkėjai ir uogautojai.

„Ten galėjo būti žmonių, nors kiek tiksliai – sunku pasakyti, – kalbėjo Čoisko regiono administracijos atstovas Jurijus Šmyrinas. – Žmonės tose vietose renka kedrų riešutus. Ten auga daug kedrų, tad žmonių įvykio vietoje galėjo būti. Tiesa, kiek tiksliai, informacijos neturime.“

Naujausiais duomenimis, Čoisko rajono miškų urėdijos atstovas pranešė, jog erdvėlaivio sudužimo apylinkėse buvo ne tik riešutų rinkėjų ir uogautojų, bet ir dešimties miško kirtėjų brigada.

Dėl nesėkmingo „Progress“ skrydžio gali tekti sumažinti TKS dirbančių astronautų skaičių, sako pilotuojamosios kosmonautikos ekspertas Sergejus Puzanovas.

„TKS turi kuro, deguonies, produktų ir vandens atsargų. Jų užtektų maždaug 2–3 mėnesiams, todėl dėl „Progress“ praradimo susidariusios padėties negalima vadinti kritine. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad JAV erdvėlaiviai jau nebeskraido, neatmetama galimybė, kad Skrydžių valdymo centras dėl tiekimo problemų gali nuspręsti sumažinti TKS ekipažo narių skaičių“, – sakė ekspertas.

S. Puzanovas taip pat pridūrė, kad Rusijai greičiausiai teks koreguoti krovininių kosminių laivų paleidimo grafikus. Kito krovininio laivą „Progress“ startas numatytas spalio 28 dieną.

Priminsime, jog Rusijos kosmoso agentūra „ROSKOSMOS“ dar šiandien oficialiai pripažino, jog prieš šešetą dienų, rugpjūčio 18 d. iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane paleistas orbitinis palydovas „Ekspress-AM4“ skrieja neplanuota elipsine orbita ir iš esmės yra prarastas.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (20)