Naujas supergėrimas. Sparčiai populiarėja Lietuvoje. Ar jau ragavote?  ()

Per ilgai laikoma užplikyta gali tapti karti.


lis
lis
© Olivier Alfaiate (free to use) | https://www.pexels.com/photo/macro-photography-of-water-drop-6130668/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuviai jau seniai pažįsta žaliąją arbatą, tačiau paslaptingoji mačia tik populiarėja.

 Žalioji arbata ir mača latte teikia naudos sveikatai.

Leidinys „First for women“ išsiaiškino, kas geriau: mačia ar žalioji arbata.

„Iš pirmo žvilgsnio jos gali atrodyti kaip identiškos dvynės, abi kilusios iš Camellia sinensis augalo“, – pažymi dr. Naheedas Ali. „Tačiau pažvelgę ​​giliau, atrasite keletą esminių skirtumų, kurie gali turėti įtakos viskam – nuo ​​skonio profilio iki konkrečios naudos sveikatai.“

[EU+Kuponai] Būtinas kiekvienam vairuotojui! Beprotiškos kainos ir fantastiškų galimybių rinkiniai. El. automobilinis kėliklis, smūginis veržliasūkis, pompa ir kt.
9825

Labai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkiniai

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Nors ir mačia, ir žalioji arbata yra iš to paties augalo, jos ruošiamos ir vartojamos skirtingai.

„Žaliosios arbatos lapai yra nuimami ir fermentuojami, todėl lapai keičia spalvą ir tampa tamsesni“, – aiškina Lena Bakovic, registruota dietologė iš CNSC, dirbanti „Top Nutrition Coaching“.

Kaip ir juodosios ar žolelių arbatos atveju, lapai yra užplikomi ir prieš geriant arbatą išmetami.

„Žalioji arbata yra gana švelnaus skonio, tačiau per ilgai laikoma užplikyta gali tapti karti“, – sako L. Bakovic.

Pasak jos, žalioji arbata paprastai yra pigesnė nei mačia.

 

„Kita vertus, mačia yra smulkiai sumalti žaliosios arbatos milteliai, kurie praeina gana įdomų gamybos procesą“, – dalijasi mintimis dr. N. Ali. „Keletą savaičių prieš derliaus nuėmimą augalai yra pavėsyje nuo saulės spindulių, todėl padidėja juose chlorofilo ir aminorūgščių kiekis. Nuėmus derlių, maistingųjų medžiagų turtingi lapai greitai sumalami į ryškius smaragdo spalvos miltelius, kuriuos visi žinome ir mėgstame, ir suplakami į latte.“

Ar žaliojoje arbatoje yra kofeino?

Taip, žaliojoje arbatoje yra kofeino. 

„Vienas iš pagrindinių skirtumų tarp mačia ir žaliosios arbatos yra atitinkamas kofeino kiekis šiuose dviejuose gėrimuose“, – patvirtina L. Bakovic.

 

Priklausomai nuo mačia miltelių kokybės ir kiekio, kurį įdedate į savo latte (paprastai 1–2 arbatiniai šaukšteliai), joje gali būti nuo 40 iki 180 mg kofeino viename puodelyje. Žaliojoje arbatoje paprastai yra mažiau kofeino. Joje bus apie 30 mg kofeino puodelyje.

Dėl mačia esančių antioksidantų ir aminorūgščių, ypač raminančio L-teanino, jos suteikiamas energijos pliūpsnis paprastai yra ilgesnis ir stabilesnis nei kavos.

Mačia ir žalioji arbata turi tas pačias naudingas maistines medžiagas, nors ir skirtingomis koncentracijomis:

  • antioksidantai apsaugo nuo oksidacinio streso;
  • EGCG arba epigalokatechino galatas apsaugo širdį;
  • L-teaninas gerina susikaupimą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: