Ekspertų skaičiavimais, paskutinė lietuvė gims apie 3000 m.  (12)

Mokslininkai, remdamiesi Jungtinių Tautų (JT) demografinių prognozių duomenimis, sudarė pasaulio išmirimo žemėlapį. Pagal šiuos skaičiavimus, po 8 tūkst. metų pasaulyje liks gyventi tik Afrikos, dalies Azijos bei Amerikos žemynų gyventojai. Tuo tarpu Europa esą pradės nykti jau nuo 2600 m. ir per nepilną tūkstantmetį jos gyventojai, išskyrus prancūzus ir norvegus, dings iš pasaulio žemėlapio. Lietuva atsidūrė ant ribos tarp pirmojo ir antrojo nykstančių šalių dešimtukų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje liks tik Prancūzija ir Norvegija

Šis žemėlapis remiasi vadinamuoju grynuoju reprodukcijos rodikliu – vidutiniu mergaičių, pagimdytų vidutinės moters per visą jos gyvenimą ir išgyvenusių iki reprodukcinio amžiaus pabaigos, skaičiumi, esant dabartiniam gimstamumo ir mirtingumo lygiui, teigia newsru.com.

Maždaug 120-yje šalių šis rodiklis didesnis už vienetą. Tai reiškia, kad su kiekviena karta auga ne tik gyventojų, bet ir mergaičių skaičius, todėl šioms šalims bent kelis artimiausius šimtmečius negresia nykimas. Tai dauguma besivystančių šalių, tačiau yra ir keletas išsivysčiusių – pavyzdžiui, Airija, Izraelis, Naujoji Zelandija.

73-ose šalyse šis rodiklis mažesnis už vienetą, o tai reiškia, kad anksčiau ar vėliau moterų tose šalyse tiesiog neliks. Šį rodiklį palyginus su keletu kitų demografinių duomenų, pavyzdžiui, vidutiniu reprodukciniu amžiumi, vidutine moters gyvenimo trukme ir pan., ir buvo sudarytas žemėlapis, kuris parodo, kada vienoje ar kitoje valstybėje mirs paskutinė moteris.

Pavyzdžiui, Rusijoje, kurioje šiuo metu gyvena per 76,8 mln. moterų, nesikeičiant esamoms demografinėms tendencijoms, paskutinė mergaitė gims po 30-ies kartų, arba po 804 m., o mirs apie 2888 m.

Rusija laikoma ketvirtąja valstybe, kuri anksčiausiai pasaulyje neteks mergaičių. Šiame sąraše taip pat atsidūrė Makao – nedidelė Kinijos teritorija pietinėje šalies pakrantėje (paskutinė moteris mirs 2628 m.), Honkongas (2740 m.), Bosnija ir Hercegovina (2770 m.), Malta (2908 m.), Slovakija (2957 m.), Singapūras (2978 m.), Rumunija (3074 m.), Vengrija (3104 m.), Makedonija (3104 m.).

Į dešimtuką šalių, kurios išmirs vėliausiai, pakliuvo JAV (paskutinė moteris mirs 177 773 m.), Virginijos salos (15 787 m.), Sent Liusija (15 176 m.), Tunisas (14 898 m.), iš ES vieną aukščiausių gimstamumo rodiklių turinti Prancūzija (12 519 m.), Pietų Korėja (8759 m.), Azerbaidžanas (8759 m.), Australija (8602 m.), Antilijos salos (7984 m.), Norvegija (7977 m.).

Pasak mokslininkų, dalis šalių neišnyks niekada. Tai visa Afrika, Artimieji Rytai, Vidurinės Azijos ir Užkaukazės šalys, Afganistanas, Pakistanas, Indija, Mongolija, Indonezija, Filipinai, taip pat dauguma Lotynų Amerikos šalių, išskyrus Braziliją ir Čilę.

Lietuva – labai arti pirmojo dešimtuko

Pagal gimstamumo ir mirtingumo statistiką Lietuvą iš esmės būtų galima palyginti su Vengrija, kuri, minėtų ekspertų skaičiavimais, pateko į greičiausiai išnyksiančių tautų dešimtuką. Tačiau minėtame žemėlapyje Lietuvai išmirimas numatomas apie 3000-3299 m. Taigi ji į pirmą dešimtuką, kuris išmirs 2600-2999 m., nepatenka.

Kita vertus, ekspertai greičiausiai naudojo pastarųjų metų duomenis, kai gimstamumo rodiklis tiek dėl atidėtų gimdymų, tiek dėl palankių motinystei reformų, mūsų šalyje buvo šoktelėjęs iki 1,55. Tiesa, ir jo neužtenka, kad karta atsinaujintų, o demografai prognozuoja, kad netrukus jis vėl turėtų šiek tiek nukristi.

Kita vertus, tiek JT, tiek „Eurostat“ Lietuvos gyventojų prognostiniams skaičiavimams naudoja optimistines prielaidas, pagal kurias gimstamumas Lietuvoje didės: suminis gimstamumo rodiklis po penkiasdešimties metų bus apie 1,9, o šimtmečio pabaigoje netgi viršys 2, t. y. bus sugrįžta prie kartų kaitą užtikrinančio gimstamumo.

Nepaisant to, JT pateikiamose prognozėse šimtui metų lietuvių skaičius nuosekliai mažės. Anot JT ekspertų, 2035 m. Lietuvoje gyvens 3,3 mln., 2060 m. - 2,7 mln., 2100 m. - 2,4 mln. gyventojų. Tiesa, šie skaičiai gauti dar iki naujausio Lietuvos gyventojų surašymo, kuris šiek tiek pakoregavo oficialų mūsų šalies gyventojų skaičių. Pagal naujausius duomenis pakoregavę išeities poziciją, mūsų šalies demografai paskaičiavo, kad po 50 metų, tikėtina, Lietuvoje gyvens tik kiek daugiau nei 2,4 mln., o šio šimtmečio pabaigoje – vos apie 2,2 mln. žmonių.

Taigi gyvename paskutinius metus, geriausiu atveju – dvejus ar trejus, kai mūsų dar trys milijonai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (12)