Retas Mėnulio mineralas trankvilititas aptiktas ir Žemėje  (0)

Žemėje aptiktas paskutinysis iš trijų mineralų, pargabentų iš Mėnulio, ir kaip manyta, randamų tik ten – trankvilititas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai Ramybės jūros (angl. – „Sea of Tranquillity“) garbei pavadintą mineralą aptiko uolienose, pasklidusiose šešiose vakarinės Australijos dalies vietovėse. Du kiti mineralai – armalkolitas ir piroksferoitas – Žemėje aptikti per dešimt metų nuo nusileidimo Mėnulyje, praneša telegraph.co.uk.

Mineralas trankvilititas randamas tik labai mažais kiekiais ir beveik niekur nepritaikomas, išskyrus uolienų, kuriose jis randamas, amžiaus nustatymui. Anksčiau jis aptiktas tik Mėnulio uolienose ir meteorituose.

Australų paleontologas Birgeris Rasmussenas iš Curtino universiteto teigia buvęs nustebęs, kad prireikė daugiau kaip 40 metų trankvilititui Žemėje surasti, ypač turint omeny tai, jog jo cheminė sudėtis nėra tokia neįprasta.

„Tai iš esmės buvo paskutinis mineralas, kuris, kaip manyta, būdingas tik Mėnuliui, ir kuris aptiktas mėginiuose, 8 dešimtmetyje pargabentuose „Apollo“ misijos“, – teigė jis.

„Mes ir anksčiau tyrinėjome Mėnulio uolienas, taigi susidūrėme su trankvilititu. Taigi apytikriai žinojome, ko ieškoti, ir kai pradėjome ieškoti panašaus tipo uolienų Žemėje, galvojome, kad šio mineralo turėtų būti, bet jo neradome. Tačiau ieškojome toliau ir galiausiai jį aptikome“, – pridūrė mokslininkas.

Šešios „Apollo“ misijos 1969–1972 metais į Žemę pargabeno maždaug 380 kilogramų Mėnulio uolienų, dirvožemio, žvirgždo, smėlio ir dulkių pavyzdžių. Šiuos mėginius saugo NASA ir skolina moksliniams tyrimams.

Trankvilitito gabalėliai paprastai yra labai mažyčiai – maždaug 150 mikrometrų ilgio. Tai mažiau nei žmogaus storiausio plauko skersmuo. Jis yra raudonai rudos spalvos ir daugiausiai susideda iš geležies, silicio, deguonies, cirkonio, titano ir retojo žemės elemento itrio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: