IBM fizikai 1 bitą informacijos įrašė į 12 atomų (Video)  (8)

Bendrovės IBM mokslininkams po 5 metus trukusių tyrimų pavyko sukurti itin precizišką informacijos įrašymo į magnetinę laikmeną technologiją: 1 bitą informacijos pavyko įrašyti naudojant vos 12 atomų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak bendrovės atstovų, šiuo metu paplitusiuose kietuosiuose diskuose tam reikia maždaug milijono medžiagos atomų.

Įprastiniuose kietuosiuose diskuose naudojamos feromagnetinės medžiagos, kurių atomų sukinys orientuotas viena kryptimi, sakoma IBM pranešime. IBM laboratorijų fizikai eksperimentavo su netipiška magnetizmo forma, vadinamuoju antiferomagnetizmu, kai medžiagos atomų sukiniai orientuoti priešingomis kryptimis. Dėl to įmagnetinimas yra labai silpnas, o tai savo ruožtu leidžia daug kartų padidinti informacijos laikymo talpą.

Vienam informacijos bitui 12 atomų formuoti buvo pasitelktas skenuojantis tunelinis mikroskopas. Tokia struktūra išlieka stabili tik esant labai žemai temperatūrai, siekiančiai apie -270 C⁰. Kad būtų įmanoma patikimai saugoti įrašytus duomenis kambario temperatūroje, vienam bitui įrašyti reikėtų maždaug 150 atomų, teigia tyrėjai.

Pasak IBM atstovų, ši technologija teoriškai suteikia galimybę kurti duomenų kaupiklius, kuriuose informacijos įrašymo tankis yra mažiausiai 100 kartų didesnis už dabartinių kietųjų diskų ir „flash“ atminties SSD kaupiklių informacijos tankį.

Tyrėjų teigimu, pirmieji šia technologija paremti duomenų kaupiklių prototipai gali būti pagaminti per artimiausius 5 – 10 metų.

Šiame vaizdo siužete – IBM sukurtos itin didelio tankio įrašymo technologijos pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)