Jupiteryje sudegsiantis kosminis zondas patikslino trajektoriją (Video)  (8)

NASA pakoregavo į Jupiterį paleisto kosminio aparato „Juno“ trajektoriją: jis atliko pirmąjį iš 12 suplanuotų manevrų per visą 2,8 milijardų kilometrų ilgio kelionę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jupiteriui ir jo palydovams tirti skirtas kosminis zondas „Juno“ buvo paleistas 2011 m. rugpjūčio mėnesį. Daugiau nei 1,1 mlrd. dolerių kainavusį kosminį aparatą į kosmosą iškėlė raketa „Atlas 5“. Praėjus 182 dienoms nuo „Juno“ paleidimo jis jau įveikė maždaug 449 mln. kilometrų atstumą Jupiterio kryptimi, pranešė „Space.com“. Planuojama, kad „Juno“ Jupiterį pasieks 2016 m. rugpjūčio mėnesį.

„Netrukus po paleidimo buvome suplanavę atlikti orbitos korekcijos manevrą, bet „Atlas 5“ taip puikiai pasidarbavo, kad jo net neprireikė, – pareiškė „Juno“ projekto vadovas Rickas Nybakkenas iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje. – Gerai, kad sėkmingas buvo ir šis. Viskas pavyko kuo puikiausiai.“

Vasario 1 d. atlikto „Juno“ orbitos koregavimo metu kosminio aparato varikliai veikė 25 minutes. Jie iš viso sudegino apie 3,1 kg raketinio kuro, sakoma pranešime.

Kitas svarbus orbitos tikslinimo manevras numatytas šių metų rugpjūtį, kai „Juno“ turės atlikti vieną iš dviejų suplanuotų manevrų, skirtų pasiruošimui 2013 metų spalio mėnesį pralėkti pro pat Žemę. „Juno“ pasinaudos Žemės traukos jėga ir prasilenkęs su ja padidins savo greitį, kad pasiektų Jupiterį iki 2016 metų.

Pasak NASA atstovų, 3 267 kg masės „Juno“ yra pirmasis kosmoso tyrimų istorijoje saulės energiją naudojantis kosminis aparatas, pasieksiantis išorinę Saulės sistemos dalį. „Juno“ turi tris labai didelius fotoelementų masyvus. Pasiekęs Jupiterį „Juno“ suksis aplink jį labai ištęsta elipsine orbita. Arčiausiame jos taške kosminį zondą nuo viršutinio Jupiterio debesų sluoksnio skirs tik 5 000 kilometrų atstumas.

„Juno“ turi 8 mokslinius instrumentus Jupiterio atmosferai tirti, stebėti jos paviršių per storą debesų sluoksnį, tirti vidinę dujinės milžinos sandarą ir magnetinį lauką. Per vienerius Žemės metus „Juno“ apsisuks apie Jupiterį 33 kartus.

„Juno“ misijos pabaigoje kosminis zondas bus tyčia nukreiptas į Jupiterio atmosferą taip, kad sudegtų joje, sakoma pranešime. Taip siekiama išvengti galimo Jupiterio palydovų užteršimo pavojaus.

Šiame vaizdo siužete – „Juno“ misijos pristatymas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: