Arbatos grybas: vaistas nuo visų ligų ar placebas naivuoliams? (Video)  (18)

Alternatyviosios medicinos šaltiniai namuose auginamą arbatos grybą neretai vadina vaistu nuo daugybės ligų. Keli mano pažįstami mano, kad arbatos grybų antpilas yra puikus vaistas ar bent malonus gėrimas ir seniai jį augina ant palangės. Susipažinkime su juo kiek plačiau. Kad pažintis būtų kuo tikresnė, prieš rašydama šį rašinį pabandžiau įsigyti, auginti arbatos grybą ir vartoti jo antpilą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmeninė patirtis

Prisimenu, kaip mama prieš 10 metų augino ryžių grybą. Atsinešė jį iš Indijoje viešėjusios pažįstamos su keliais popieriaus lapais, pasakojančiais, nuo ko padeda šis grybas. Perskaitėme ir įtariai palingavome galva: „Na, na, vaistas kone nuo visų ligų.“ Šiuo vaistingu poveikiu nelabai tikėjome, tačiau grybą auginome apie metus, jo gėrimą labai mėgo mano jaunėlis sūnus. Maždaug po metų išvažiavome atostogauti ir palikome grybą be priežiūros, taip nepastebimai jį ir nugalabinome. Ruošdamasi rašyti šį rašinį susiradau tą kažkada mums ryžių grybo padovanojusią moterį, bet ji jo jau neturėjo.

Tada prisiminiau prieš porą metų pas bičiulę sodyboje ragavusi arbatos grybo giros. Jos skonis patiko, kelios moterys iš karto paprašė jo, aš buvau tarp abejingesnių. Dabar jo paprašiau. Bičiulė mielai sutiko pasidalyti, priminusi, kad auginti jį nesudėtinga, tereikia kasdien įpilti stiklinę saldintos arbatos. Ji sakė grybą auginanti ne dėl gydomųjų savybių, o tiesiog dėl to, kad namiškiams patinka į girą panašus jo skonis, o priežiūra – nėra sudėtinga.

Parsinešusi arbatos grybą auginau beveik mėnesį. Pirmąsias 3 dienas jis gulėjo trijų litrų stiklainio dugne. Dvi dienas, kaip priklauso, jį maitinau stikline saldžios arbatos, trečiąją tai padaryti pamiršau. Nepaisant to ketvirtąją dieną jis pakilo į paviršių. Nupyliau gėrimą, grybą užpyliau 2 litrais saldžios arbatos.

Man tas arbatos skystis atrodė gana malonus, tačiau namuose daugiau susižavėjusių jo skoniu nebuvo. Manau, kad sūnums ir vyrui labai nemaloniai atrodė stora sluoksniuota gelsvai ruda arbatos grybo plėvelė, plaukiojanti stiklainio paviršiuje – namiškiai ragino grybą išmesti.

Kartą po savaitgalio kelionės ant palangės augintinio neradau. Sūnus prisipažino, kad jam tas stiklainis seniai atrodė bjauriai, tiesiog dvokė, todėl jį išmetė. Tad apie arbatos grybo antpilo poveikį sveikatai negaliu spręsti – jo nepajutau ir negalėjau pajusti, vartojau pernelyg trumpai.

Platesnė pažintis

Arbatos grybas dar vadinamas Indijos, jogų grybu, arbatos medūza ar gira ir panašiai. Teigiama, kad jis į Lietuvą pateko iš Vokietijos arba Kinijos, Japonijos. O gal iš Rusijos, kur labai populiarus.

Grybas nėra reiklus: jį galima maitinti kiniška, indiška ir net Lietuvoje augusių vaistinių augalų arbata. Svarbiausia – nepamiršti to daryti kasdien. Įvairūs alternatyviosios medicinos šaltiniai tikina, kad arbatos grybas – tai puikus vaistas ir profilaktinė priemonė nuo daugybės ligų: alergijų, hipotonijos, tulžies pūslės, skrandžio, anginų, įvairiausių infekcijų ir netgi onkologinių. Šio grybo gerbėjai tiki ir kosmetinėmis jo savybėmis: neva jis lėtina ląstelių senėjimo procesus, lygina raukšles ir net balina dantis. Šis teiginys keistokas, nes kosmetologai vienbalsiai tvirtina, kad dantys nuo arbatos tamsėja.

Kaip nustatyti, ar šis gėrimas naudingas jums? Svarbu žinoti, kad arbatos grybo užpile yra daug rūgščių – acto, citrinos, pieno, gliukono, oksalo ir kitų, be to, jame gausu vitamino C, rauginių medžiagų, fermentų, cukraus bei šiek tiek alkoholio ir kofeino – jeigu visos šios medžiagos jums nekenkia, galite vartoti ir šio grybo antpilą.

Specialistų patarimai

Grybų antpilai populiarūs ne tik Lietuvoje. Pavyzdžiui, JAV gėrimas, gautas fermentuojant arbatos grybu, dar vadinamas „Kombucha Tea“, turi daug gerbėjų. Verslios įmonės netgi gamina jį ir parduoda. Pavyzdžiui, bendrovė „Golden Temple“ gamina visą Kombucha arbatos liniją „Yogi Tea“ pavadinimu. Lietuvoje šie antpilai ruošiami namuose. Anksčiau grybai buvo perduodami tik iš rankų į rankas, dabar įvairiuose tinklalapiuose gausu pasiūlymų jų įsigyti – mokamai ir nemokamai.

Rasti medikų, sutinkančių kalbėti apie stiklainiuose auginamus grybus, nebuvo lengva. Dietologė Edita Gavenienė pastebėjo, kad oficialioji medicina nėra tyrinėjusi šių grybų savybių, todėl medikai ir negali apie juos kalbėti. Kas kita alternatyviosios medicinos šalininkai, kurie remiasi įvairia literatūra.

Knygų sveikatos temomis autorė Filomena Taunytė turi ir vartoja arbatos grybo antpilą jau bent kelerius metus.

„Gal proto bei sveikatos kažin kiek ir neprideda, bet tikrai nekenkia. Tikiu, kad jie nemažai kuo yra naudingi“, – sakė gydytoja pensininkė.

Ji arbatos grybą savo knygose vadina net stebukladariu. Iš vandens, cukraus ir arbatžolių jis per 7–10 dienų pagamina gėrimą, kuriame yra vitaminų C, D, PP ir B fermentų katalazės, amilazės, proteazės. Skystyje, kuriame augo arbatos grybas, pasigamina organinių rūgščių (acto, obuolių, citrinų, rūgštynių ir kitų), atsiranda ypatingo antibiotiko – meduzino, neturinčio žalingo poveikio ir nesilpninančio imuniteto kaip sintetiniai antibiotikai.

„Antpilą geriame po stiklinę maždaug 15 minučių prieš valgį ir vakare. Jame yra fermentų, gerinančių virškinimą, medžiagų, saugančių nuo bakterijų sukeliamų ligų. Reguliariai geriant arbatos grybo girą didėja darbingumas, gerėja savijauta, normalėja skrandžio ir žarnyno veikla. Teigiama, kad jis gydo mažakraujystę, mažina cholesterolio kiekį kraujuje, daro normalų kraujospūdį. Jį galima skiesti vandeniu. Daug kas nesilaiko jokios tvarkos, geria, kiek nori. Tačiau sergantiesiems žarnyno ligomis derėtų būti atsargesniems“, – sakė F. Taunytė. Ji arbatos grybą rekomenduoja mažas ir vidutines pajamas gaunantiems asmenims: gerins sveikatą, pakeis vitaminus ir maisto papildus bei pagamins sveiko, naudingo acto.

F. Taunytė augina ir daugiau vadinamųjų grybų: pienišką Tibeto, indišką jūros ryžių. Vertina ir šiuos abu: pieniško Tibeto grybo antpilo vartoja vakarais. Ji įsitikinusi, kad jis gerina virškinimą, tvarko vidurius. Tautiečiams ji labiau pataria vartoti arbatos grybą, kurio priežiūra lengvesnė negu kitų.

Keli šeimos gydytojai sakė, kad duomenų, jog šie grybai gali kenkti sveikatai, taip pat nėra. Vis dėlto jų antpilus ir gėrimą derėtų vertinti atsargiai. Tiksliau būtų sakyti, kad jie negydo, tik gali pagerinti organizmo gebėjimą regeneruotis ir stiprėti.

Tad kalbantis apie gydomąsias tokių antpilų savybes susidarė įspūdis, kad šiuo klausimu labai svarbu nusiteikimas, taisyklė: „Jeigu tiki, vadinasi, padės.“

Manau, galima daryti išvadą, kad arbatos grybo gėrimas yra daug sveikiau negu saldūs vaisvandeniai, koka kola ir kiti panašūs gėrimai. Ir dar daug pigiau.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žurnalas "Miškai"
Žurnalas
Autoriai: Daiva Červokienė
(23)
(2)
(18)

Komentarai (18)