Amerikiečiai siūlosi išgelbėti Rusijos palydovą (Video)  (2)

JAV bendrovė nori įsigyti į klaidingą orbitą iškeltą Rusijos ryšių palydovą, kurį „Roskosmos“ ruošiasi netrukus nuskandinti vandenyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų rugpjūčio 18 d. iš Plesecko kosmodromo Rusijoje paleista raketa „Proton“ su ryšių palydovu „Express-AM4“, priklausančiu už Rusijos federalinių TV ir radijo programų transliacijas atsakingai Palydovinių komunikacijų bendrovei, dėl trečiosios pakopos gedimo nesugebėjo išvesti jo į reikiamą 36 000 km aukščio geostacionariąją orbitą. Palydovas „įstrigo“ žymiai žemesnėje orbitoje, ir dėl raketinio kuro trūkumo negali pasiekti numatytosios, o tai reiškia, kad tapo nebefunkcionaliu, praneša „Space.com“.

„Express-AM4“ Rusijos užsakymu pagamino Europos koncernas „EADS Astrium“. Šis 265 mln. dolerių vertės palydovas, turintis 12 antenų ir 63 siųstuvus-imtuvus, pagal planą orbitoje turėjo veikti 15 metų.

Tačiau Rusijos Palydovinių komunikacijų bendrovės atstovai neseniai pranešė, kad „Express-AM4“ ketinama nukreipti į atmosferą, kad kritimo į Žemę metu nesudegusios jo nuolaužos būtų saugiai paskandintos vandenyne. Esą tai padaryti ketinama iki kovo 26 dienos.

Toks pranešimas buvo didelis smūgis jau kurį laiką su rusais dėl šio palydovo įsigijimo besiderančiai JAV bendrovei „Polar Broadband“, sakoma pranešime. Ši bendrovė nuo pat nesėkmingo „Express-AM4“ paleidimo rugpjūtį siekia susitarti su palydovo savininkais dėl jo įsigijimo ir tolimesnio naudojimo. „Polar Broadband“ teigimu, nors „Express-AM4“ nebegalima iškelti į numatytą orbitą, jį galima nukreipti į kitą – virš Antarktidos, kur jis būtų naudojamas mokslinių duomenų iš poliarinių stočių retransliacijai.

Pasak amerikiečių, „Express-AM4“ yra technologiškai labai pažangus palydovas, ir būtų labai gaila jį paprasčiausiai paskandinti vandenyne. Jį esą būtų galima nukreipti į naują orbitą, iš kurios jis 16 valandų per dieną būtų matomas virš Antarktidos. Specialiai šio žemyno ryšiams skirtas palydovas savo techninėmis komunikacijų galimybėmis galėtų žymiai pagerinti čia atliekamų mokslinių tyrimų efektyvumą. JAV nacionalinis mokslo fondas bei kitos mokslą finansuojančios organizacijos, neturinčios pakankamai lėšų nuosavam palydovui virš Antarktidos iškelti, labai norėtų pasinaudoti „Express-AM4“ galimybėmis, teigia „Polar Broadband“ atstovai.

Jie tokią netikėtai atsiradusią galimybę vadina „Dievo pirštu“, tačiau rusai nerodo entuziazmo, sakoma pranešime. Jau mėnesį „Polar Broadband“ negauna jokio atsakymo į paskutinį savo pasiūlymą ir nerimauja, kad „Express-AM4“ iš tikrųjų gali būti nuskandintas. Amerikiečių teigimu, nepaisant didesnės nei planuota radiacijos, kuri šį palydovą veikia žemesnėje nei planuota orbitoje, jį perkėlus virš Antarktidos „Express-AM4“ čia galėtų veikti dar bent 10 metų, nes raketinio kuro atsargų tokiam laikotarpiui turėtų užtekti.

Šiame vaizdo siužete – siūlomas „Express-AM4“ perkėlimo į orbitą virš Antarktidos planas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)