Kiekvienas žmogus kambarį papildo 37 mln. bakterijų  (0)

Vos vienas patalpoje esantis žmogus kas valandą orą papildo 37 mln. bakterijų, rodo žurnale „Indoor Air“ paskelbtas tyrimas. Didžioji dalis bakterijų pakeliamos nuo žemės, kur jas paliko anksčiau buvusieji kambaryje, praneša „Discovery News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes gyvename mikrobų sriuboje, o pagrindinė jos sudedamoji dalis – mūsų pačių mikroorganizmai“, – teigė tyrimo autorius, aplinkos inžinierius Jordanas Peccia iš Jeilio.

„Žmonės daugiausiai pakelia į orą tai, kas buvo nusėdę prieš tai. Paaiškėjo, kad grindų dulkės yra pagrindinis bakterijų, kuriomis mes kvėpuojame, šaltinis“, – pridūrė jis.

Šis naujausias tyrimas – pirmasis bandymas apskaičiuoti, kaip vieno žmogaus buvimas veikia patalpoje esančių biologinių aerozolių (mikroorganizmų) lygį.

J. Peccia ir jo komanda aštuonias dienas matavo ir analizavo biologines daleles vienoje pirmojo aukšto universiteto auditorijoje. Keturias dienas patalpa buvo periodiškai užimta, o keturias dienas ji buvo tuščia. Visą tą laiką auditorijos durys ir langai buvo uždaryti. Patalpos mikroklimato sistema veikė normaliu lygiu. Tyrėjai daleles rūšiavo pagal dydį.

Mokslininkai nustatė, kad „žmonių buvimas siejamas su smarkiai padidėjusia ore esančių įvairaus dydžio bakterijų ir grybelių koncentracija“. Kai patalpoje yra žmonių, joje ypač smarkiai padidėja didesnių grybelinių dalelių ir vidutinio dydžio bakterinių dalelių.

Bakterijų ir grybelinių dalelių dydis svarbus, nes nuo jo priklauso, kiek tikėtina, kad dalelės bus pašalintos iš oro arba pasiliks ir cirkuliuos toliau.

„Dydis yra pagrindinis kintamasis“, – tvirtina J. Peccia.

Mokslininkai nustatė, kad apie 18 proc. visų bakterijų emisijų patalpoje, įskaitant ir naujas, ir jau anksčiau nusėdusias bakterijas, šaltinis yra žmonės, o ne augalai ar kiti šaltiniai. Iš 15 labiausiai paplitusių bakterijų, kurios aptiktos tirtame kambaryje, keturios yra tiesiogiai siejamos su žmonėmis, tarp jų ir dažniausiai randama Propionibacterineae, paprastai esanti ant žmogaus odos.

Anot J. Peccia, patalpose, kuriose yra kilimai, mikroorganizmų kiekis yra ypač aukštas, tačiau jis pažymėjo, kad tai nebūtinai reiškia, jog kilimus reiktų pašalinti. Gera žinia tai, kad vos keli mikroorganizmai, randami patalpose, gali sukelti infekcijas, tačiau mokslininkas pridūrė: „Visomis tomis infekcinėmis ligomis, kuriomis sergame, mes užsikrečiame būdami patalpose.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)