Dievo byla: įgimtas tikėjimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

martech 2012-07-18 23:18
nondescript'ui Pagal tavo ateistų apibrėžimą labiau panašu į anarchija. Įdomu kodėl yra keičiamos tikėjimo tiesos ir kas keičia jas? Bažnyčia ar žmonės iš pašalies? Aš manau žmonės iš pašalies to labiausiai nori. Sielinai, manau tu lygiai taip pat kaip ta moteris plakate neįsigilinai į katalikų bažnyčios pažiūras šiuo klausimu, ir kodėl būtent turi tokią poziciją. Tavo ir jos pozicija prilygsta tyčiojimuisi iš žmonių. Žmogų į pramoninį šaldytuvą uždarytum, kokiam gulinčiam ant galvos užliptum laikydamas rastu. Bažnyčia užsimęzgusį žmogaus embrioną laiko žmogumi. Jei tau lengviau suprasti vaiku. Vaiką dėtum į šaldytuvą?
Arwis 2012-07-18 23:44
Tevai niekad neejo i baznycia, nebuvo jokiu kristaus paveikslu ant sienu musu namuose, niekur nesivesdavo(i jokias laidutuves), o jai budavo vestuves tai vaikai praleisdavo officiala dali kuri vyksta baznycioje. Pirma karta i tikybos pamoka atejau budamas trecioje ar ketvirtoje klaseje, nes tevai liepe kadangi ''taip reikejo'' del pirmos komunijos jog nereiketu gedytis ir to daryti uzaugus bla bla bla. Mokytojas buvo susenes ir pamenu kaip dabar kad man atrode ziauriai nukvakes o istorijas kurias skaito tokios pat. Juolabiau kadangi augau mazam miestelyje, tai tevai zinojo kas per mokytojas jis buvo ir visad sake koks jis dviveidis, tipo sovietmeciu stovejo prie baznycios ir ziurejo kas eina kad veliau paskustu o va dabar ziurek tikyba desto, tai jis neturejo jokio autoriteto mano akyse + nukvakes senis. Mokykloje kazkokiu religiniu uzsiemimu nebuvo, draugai niekas apie realigija nekalbejo taigi augau tokioje religion free aplinkoje. Tokiu ir tapau - religion free. Taip kad nereikia skiesti jog zmones gimsta tikedami. Aplinka kurioje jie auga uzaugina tikejima. Ne vienas is draugu su kuriais uzaugau nera tikintys, kadangi mes visi augom panasioje aplinkoje. Pamenu paaugliai per visokias vasaros svenciu misias varydavom maudytis kol tevai su visomis giminemis sededavo baznycioje
sielinas 2012-07-19 07:06
Iš žmonių niekada nesityčioju! O kritikuoti kiną, politines partijas, restoranus taip pat ir RELIGIJĄ turiu teisę. Vaiko į šaldytuvą nedėčiau (niekas nedėtų), tačiau embrioną taip. Nuo kada vaikas, o kada embrionas ne bažnyčiai spręsti (beabejo ir ne man).
sielinas 2012-07-19 07:16
Vaikas turi įgimtą tikėjimą, nes kitaip neišliktų. Vėliau tas tikėjimas nebereikalingas, tačiau lieka kaip šalutinis rezultatas dėl socialinės aplinkos kurioje vaikas auga. Pažiūrėk kaip mažas vaikas 3-4 metų įdėmiai klausosi tėvo ar mamos ir jų patarimų ir tiki viskuo ką jiems pasakai (kalėdų seneliais, babaužiais po lova...) Kalbu iš savo patirties. Ir šioje vietoje tėvams yra didžiulė atsakomybė, kad tėvai neprimestų savo pažiūrų ir negąsdintų nebūtais dalykais, nes juk jie gali klysti. Geriau leisti vaikui pačiam analizuoti ir rinktis. Suaugs, sulauks tam tikro amžiaus ir pats nuspręs nori jis būti tuo krikščioniu ar ne. Šioje vietoje vėl svarbiausia palaikymas, kad ir ką tavo vaikas (suaugęs) bepasirinktų (jo pasirinkimas gali netgi prieštarauti tavo nusistatymams).
martech 2012-07-19 11:44
Ryte tėvas tau sako: - sielinai, išnešk šiukšles. Tu sakai: - Gerai. Ir visą dieną jų neišnešei. Ar tai reikštų, kad tu klausai tėvo? Ar tu darai tai ką sakai? Jei tu pritari veiksmams su embrionu, tu pritari tyčiojimuisi ir užsimezgusios gyvybės žudymui. Čia katalikų bažnyčios pozicija. O beje kas daroma su nepanaudotais embrionais? Siurbiamos kamieninės ląstelės ar metami į konteinerį? Pamąstyk!
nondescript 2012-07-19 12:43
Kaip nekeista, teistai dažniausiai save priskiria kažkokiai bendruomenei. Retas kuris teistas laiko save nereligingu, tuo tarpu ateistai kažkokių konkrečių bendruomenių neturi. Mokslo negalima laikyti ateistų bendruomene, nes nemaža dalis mokslo žmonių yra religingi. Daugumos ateistų pažiūros individualios, o individualizmas individo gerove iškelia aukščiau visuomenės ir yra artima forma anarchizmui. Kas dėl bažnyčios, bažnyčia yra tie patys žmonės. Manai Vatikane nėra korupcijos, viskas šventa? Ten vyksta tokios pačios intrigos kaip ir bet kurioj valdžios institucijoj. Beto, kaip jau sakiau, keičiasi tik forma, o ne turinys ir tai yra naturalu. Negi gyvensim XXI amžiui pagal viduramžių pasaulio supratimą?
nondescript 2012-07-19 13:21
Nebūtina būt religingų, kad mokėtum atskirti gėrį nuo blogio. Man atrodo humanistai čia daug labiau kibtų į atlapus, nei religiniai fanatikai, kurių visa Biblija krauju pasrūvus. Dauguma žmonių supranta, jog tai nėra gerai, bet tai pats geriausias variantas iš galimų. Bet čia jau prasideda moralinės dilemos - ar padarytum ką nors blogo vardan didesnio gėrio? Sakoma, kad tai yra chaotiškas gėris - kai tikslai pateisina priemones. Visa beda, jei tai būtų daroma ir nepateisintų priemonių. Pamąstymui, juk žvejodamas taip pat žudai žuvis - ar tai ne pasityčiojimas iš gyvybės?
martech 2012-07-19 13:55
Mano kuklia nuomone ką nors daryti blogo dėl "gėrio" yra iškrypimas arba nesugebėjimas suprasti ką ir kodėl darai, ir principų neturėjimas ar jų nesilaikymas. nondescript, keistus klausimus užduoti. Aš tokį klausimą bobutei uždaviau būdamas ~12 metų. Žuvis - ne žmogus! Žuvis - maistui. Pajausk skirtumą!
andriulis 2012-07-19 14:11
Kaip tai del didesnio gerio nepadarytum bloga? Nuzudyti plikom rankom zmogu, kuris kesinasi nuzudyti desimtis. Va tau ir bloga darymas del gerio. Tai gal baik svaigt. Tavo pavyzdziai su tevu ir sunum, tai toks pats palyginimas kaip pateike non descript. As i tave ziuriu su tokia pacia panieka kaip ir i labai religinga, blaiviai negalinti mastyti kuniga. Ir tu mane nuzudei su savo pasakymu, zuvis maistui o akvariumines zuvytes - akvariumui...
nondescript 2012-07-19 14:51
Gerai, kad turi savo nuomonę. Pasaulyje yra daug nuomonių, bet nei viena iš jų nėra tesingesnė už kitą, galime tik sutikti su jomis arba ne. Dabar sakai iškrypimas - nuo kokių normų? Kas nustatė normas? Ar normos negali keistis? Sakai principai - ar žmogus negali išsikelti principų daryti bloga dėl gero? Sakai uždavinėjai klausimus bobutei - kuo žmogus skiriasi nuo žuvies (atsakymas, kad turi sielą nesiskaito)? Ar žuvis neturi teisės gyventi? Jei aš valgysiu žmogieną, galėsiu tesintis žmogus - maistui? Ar žinai, kad žuvis yra aukštesnė gyvybės forma už embrioną? Kitas klausimas pamąstymui, jei žmogaus smegenys mirusios, ar leistum jam atlikti eutanazija, ar augintum kaip daržovę?
martech 2012-07-19 14:59
Žinai ką? Prašyk vyresniųjų gramatines klaidas ištaisyt, prieš siųsdamas komentarą. Tyliai skaitei, reikėjo tą daryt ir toliau. p.s. punktyrai, ištaisiau!
sielinas 2012-07-19 15:39
Ir ką čia norėjai pasakyti (pirma apgalvok tada rašyk)? Išdėstei bažnyčios poziciją ir požiūrį, o požiūrių yra daugiau daugiakultūrėje visuomenėje. Ne bažnyčios (vienos kultūros) reikalas kitai kultūrai primetinėti savo pažiūras. Su savo embrionais daryk ką nori, tačiau nesikišk prie kitų - tai ne tavo reikalas.
martech 2012-07-19 19:27
„Pamąstyk" turėjau galvoje du paskutinius klausimus. Kokiai kultūrai, ir iš kur ta „kultūra" yra atėjusi? Turiu mintyje, jog iki II Pasaulinio karo 99% lietuvių priklausė katalikų bažnyčiai. Reikalą turi kišti savo pažiūras kita religija, ups „kultūra"? Jei jau nepastebėjai išdėsčiau požiūrį, nes kai kas nesupranta, kodėl toks bažnyčios požiūris. O tavo anarchistinis požiūris lengvai suprantamas, ką noriu tą darau: noriu kelnes per galvą maunuosi, ir kitam taip patariu. Pagal tai, kaip rašai gali būti lyginamas su religinių, ups „kultūriniu" fanatiku.
punktyras 2012-07-19 19:54
siusdamas -> siųsdamas
martech 2012-07-19 20:22
Čia turi omeny komą? p.s. punktyrai, ištaisiau!
Arwis 2012-07-19 21:11
Jai nesunku, nenuejes i google pasakytum kuris is siu embrionu yra zmogaus? http://img38.imageshack.us/img38/4373/12881290.jpg Kai embrionas tampa vaisiumi, kas nutinka astuntaja savaite, tada jau ir paciam kiltu moraliniu bedu, taciau embrionas, tai tik lasteliu kratinys, jis neturi lities, neturi mastymo ar kitu bruozu primenanciu zmogu, o potencialas ligoms gydyti, atauginti naujus organus ar net praprastas galunes sveikiems zmonems milziniskas. Nereikia leisti savo nesupratingumui ir religiniam nusistatymui uzgozti mokslo progreso.
sielinas 2012-07-19 21:16
Lygink Tikėtina, kad pats fanatikas būsite, čia kaip su Gražuliu ir Gėjais
nondescript 2012-07-19 22:04
Na daleiskim koma, daktarų prognozė, kad žmogus nebeatsigaus, ar lauksi stebuklo ar leisi jam numirti, taupydamas mokesčių mokėtojų pinigus už jo išlaikymą? Va tau ir blogis dėl gėrio.
martech 2012-07-20 00:41
Gali matyt ką nori ir pagal savo supratimą. O gal jis sumokėjo per gyvenimą mokesčių tiek, jog komoje 10 metų gali gulėt ir dar pliusas liks valstybei? O jei atsigauti negalės, nes buvo atjungta gyvybės palaikymo sistema? O jei prognozę pasakė tik prieš mėnesį baigęs rezidentūros studijas gydytojas? O jei slaugytojos prognozė teigiama ir tikslesnė, jei jauno daktaro?
Arwis 2012-07-20 02:32
4 savaiteje tai nera vaisius, tai dar tik lasteliu kratinys kuris ne velnio neprimena zmogu. Vaisius tampa nuo 8-os savaites. Nejau ir rytine pilule skaitai zmogzudyste? Juk vis del to procesas jau prasidejo... Aplamai jai geriau ivertinus ir pasverus, kol kudikis negime, tol tai tera motinos ir tevo reikalas ka su juo daryti. Nuo to laiko kai jis pats ikvepe pirma oro gurksni - tuomet jis tapo pilnaverciu zmogumi kuri saugo musu teisine sistema.