„Hubble“ aptiko penktąjį Plutono palydovą P5  (0)

Kosminis teleskopas „Hubble“ aptiko penktąjį palydovą, skriejantį aplink nykštukinę Plutono planetą. Mokslininkų susidomėjimą kelia tai, kad toks nedidelis kūnas kaip Plutonas turi tokį sudėtingą palydovų rinkinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis palydovas, „Hubble“ darytose nuotraukose matomas kaip šviesos taškelis, kaip manoma, yra netaisyklingos formos ir maždaug 10–25 kilometrų skersmens. Naujasis palydovas, vadinamas P5, gali padėti daugiau sužinoti apie tai, kaip Plutono sistema formavosi ir evoliucionavo, praneša BBC.

Pasak vienos teorijos, visi palydovai yra Plutono ir kito didelio ledinio objekto susidūrimo, įvykusio prieš milijardus metų, nuolaužos.

„Palydovai suformuoja tvarkingai viena į kitą įterptų orbitų seriją, šiek tiek primenančią rusiškas matrioškas“, – teigė Markas Showlteris iš SETI instituto, komandos, atradusios naują palydovą, vadovas.

Didžiausias Plutono palydovas Charonas atrastas 1978 metais. „Hubble“ stebėjimai 2006 metais padėjo atrasti dar du mažus palydovus – Hidrą ir Niktę. 2011 metais „Hubble“ aptiko dar vieną palydovą, pavadintą P4.

Laikinai S/2012 (134340) 1 arba P5 vadinamas naujausias palydovas pastebėtas devyniuose atskiruose „Hubble“ plataus apžvalgos lauko kameros „Wide Field Camera 3“ birželį ir liepą darytų nuotraukų rinkiniuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: