Specialistai: nuspėti, kur nukris du Rusijos palydovai, neįmanoma  (5)

Sugedus raketos įsibėgėjimo blokui „Briz-M“, raketos „Proton-M“ su dviem ryšių palydovais „Ekspress-MD2“ ir „Telkom-3“ iš Baikonūro kosmodromo paleidimas Rusijoje šią savaitę baigėsi nesėkme. Specialistų teigimu, neiškėlus palydovų į reikiamą orbitą, jie bet kada gali nukristi į Žemę – praktiškai bet kurioje planetos vietoje, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė raketų ir kosmoso tyrinėjimų srities specialistas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot jo, galima teigti, jog palydovai tikrai nenukris tik Šiaurės šalyse ir Pietų Amerikos tolimiausiuose taškuose.

Šiuo metu blokas ir kosminiai palydovai orbitoje pakrypę 49,9 laipsnių kampu. Tai reiškia, jog teritorija, kur gali nukristi palydovai, praktiškai driekiasi nuo 50 laipsnių šiaurės platumos iki 50 laipsnių pietų platumos, paaiškino specialistas.

Anot mokslininkų, į teritoriją, kur gali bet kada nukristi minėtieji palydovai, patenka praktiškai visa Šiaurės Amerika išskyrus Aliaską ir šiaurinę Kanados dalį, Pietų Amerika, Afrika, visa Europa žemiau linijos Frankfurtas-Praha-Kijevas, Rusijos pietūs, visa Azija išskyrus šiaurinius Kazachstano regionus ir Mongoliją, bei Australija.

RAN kosminių tyrimų instituto mokslininkas Natanas Eismontas pareiškė, jog palydovai į Žemę nukris po šešių, gal aštuonių mėnesių. Remiantis akademiko prognoze, Žemės paviršių gali pasiekti nemažai palydovų nuolaužų.

2012 metų rugpjūčio 6 dieną nešančioji raketa „Proton-M“ su raketos įsibėgėjimo bloku „Briz-M“ ir dviem ryšių palydovais – Rusijoje pagamintu „Ekspress-MD2“ ir Indonezijoje pagamintu „Telkom 3“ – pakilo iš Baikonūro kosmodromo. Dėl techninių gedimų palydovai nebuvo iškelti į reikiamą orbitą.

Remiantis specialistų pateikiama versija, avarijos priežastis – valdymo sistemos sutrikimai ir „Briz-M“ variklio gedimas.

Po nesėkmingo paleidimo praėjus dienai, specialistai elipsinėje orbitoje pastebėjo keturis objektus. Spėjama, jog mokslininkai aptiko abu palydovus, įsibėgėjimo bloką ir dar vieną jungiamosios konstrukcijos objektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)