Pasaulyje plinta „vaiduokliško“ telefono skambučio sindromas  (18)

68 proc. mobiliojo ryšio vartotojų nuolat susiduria su keistu fenomenu, kurio priežastis bando išsiaiškinti mokslininkai. Šis keistas XXI amžiaus fenomenas kasdien trikdo milijonus žmonių visame pasaulyje, rašo „Dailymail.co.uk“. Tai vadinamieji vaiduokliški telefono skambučiai: staiga išgirstate, kaip kišenėje ar rankinėje skamba arba vibruoja jūsų mobilusis telefonas, tačiau jį išsiėmę pamatote, kad niekas jums neskambino ir neatsiuntė žinutės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis reiškinys toks paplitęs, kad su juo reguliariai susiduria du trečdaliai mobiliojo ryšio vartotojų, sakoma pranešime. Toks skaičius aiškiai yra per didelis, kad būtų galima spėti, jog jiems vaidenasi dėl kažkokių sveikatos sutrikimų. Šį fenomeną tiriantys mokslininkai jau mano galintys paaiškinti vaiduokliškų skambučių epidemijos priežastis. Tiesa, ar toks aiškinimas yra teisingas, kol kas nežinoma.

Sidnėjaus universiteto (Australija) Psichologijos mokyklos vadovas Alexas Blaszczynskis mano, kad tariamai skambančio ar vibruojančio mobiliojo telefono įspūdį sukelia žmogaus nervų elektrinis aktyvumas. „Manau, kad tai susiję su tam tikrais elektriniais signalais, kurie perduodami kaimynystėje esantiems nervams ir sukuria vibravimo pojūtį“, – sakė mokslininkas.

Tokį elektrinių signalų efektą jis lygina su trikdžiais, kuriuos sukelia prie garsiakalbio padėtas įjungtas telefonas. A. Blaszczynskis kol kas nėra atlikęs tokio efekto tyrimų, tačiau jeigu jo išsakyta hipotezė dėl vaiduokliškų skambučių prigimties yra teisinga, juos girdinčių žmonių pojūčiai yra realūs, o ne vaizduotės padarinys, sakoma pranešime.

Tačiau su šia prielaida sutinka ne visi: Kalifornijos universiteto (JAV) psichologijos profesorius Larry Rosenas mano, kad jo kolega klysta. L. Roseno teigimu, kadangi žmonės dažnai laukia skambučio, jie dažnai klaidingai interpretuoja su telefonu nesusijusius dirgiklius, pavyzdžiui, kėdės kojos brūkštelėjimo į grindis garsą ar kelnių trynimosi į koją pojūtį. Šiais ir panašiais atvejais dirgikliai klaidingai interpretuojami kaip skambutis ar vibravimas.

Su tuo sutinka ir vibracijos pojūčių tyrimą atlikęs Baystate medicinos centro Springfilde (JAV) neurologas Michaelis Rothbergas. Pasak jo, vaiduokliškų skambučių fenomeną gali sukelti žmogaus smegenų klaidingai interpretuojami sensoriniai signalai. Jo atlikta tyrimas atskleidė, kad 68 proc. tirtų savanorių susiduria su vaiduokliškų skambučių reiškiniu. 87 proc. jų vaiduokliškus skambučius girdi bent kartą per savaitę, o 13 proc. - kasdien.

Mokslininkas mano, kad smegenys, bandydamos susidoroti su dideliu sensorinių signalų iš žmogaus aplinkos srautu, ima naudoti savotiškus filtrus ar reagavimo schemas, paremtas tuo, ką tikimasi surasti. Toks procesas paprasčiau vadinamas hipoteze paremta paieška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(3)

Komentarai (18)