Dirbtinio apvaisinimo klinikos lobsta iš lyties užsakymo paslaugos  (2)

Dirbtinio apvaisinimo paslaugas teikiančios JAV klinikos per metus uždirba iki 100 milijonų dolerių iš to, kad pasaulį išvysta kliento pageidaujamos lyties mažyliai. Manoma, kad per metus atliekama 4-6 tūkstančiai tokių operacijų, rašo „Tages anzeiger“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis metodas iš pradžių buvo sukurtas embrionų „iš mėgintuvėlio“ genetiniams defektams nustatyti. Tam skenuojamas embrionų chromosomų rinkinys, kurį sudaro nuo šešių iki aštuonių ląstelių. Taikant šį metodą taip pat nustatoma ir lytis. Į motinos gimdą perkeliamas pageidaujamos lyties embrionas.

Daugelyje šalių leidžiama pasirinkti vaisiaus lytį tik tokiais atvejais, kai siekiama užkirsti kelią lyties nulemtoms sunkioms genetinėms ligoms. Be to, daugumoje šalių aiškiai draudžiama „užsakyti“ vaiko lytį vien tik remiantis tėvų prioritetais. JAV yra išimtis, čia ši taisyklė negalioja.

Patikimos oficialios statistikos apie dirbtinio apvaisinimo metu „užsakomą“ vaikų lytį nėra, tačiau didžiausios tuo užsiimančios amerikiečių klinikos nurodo, kad 80 procentų embriono lytį „užsisakančių“ klienčių nori susilaukti mergaitės.

„Nors Kinijoje ar Indijoje tėvai visais įmanomais būdais stengiasi susilaukti sūnaus, o moteriškos lyties embrionų abortai yra masinis reiškinys, JAV pastebima priešinga tendencija. Čia paklausios dukterys. Ekspertai mano, jog tai galima paaiškinti šiais laikais vyraujančia nuomone, kad mergaitės yra socialesnės, kelia mažiau problemų ir daugiau pasiekia nei berniukai.

„Tages anzeiger“ duomenimis, šios amerikiečių klinikos sulaukia klientų ir iš kitų šalių. Štai „The Daily Mail“ pranešė apie tokio pobūdžio „turizmą“ iš Didžiosios Britanijos į JAV, tačiau kalbama tik apie „kelias dešimtis atvejų“.

Embrionų parinkimo pagal lytį metodas sulaukė prieštaringų vertinimų ir JAV. Amerikos reprodukcinės medicinos bendruomenė kritikuoja tai, kad sveikos ir vaisingos moterys ryžtasi ganėtinai pavojingai intervencijai, o reprodukcinės medicinos specialistai pamiršta apie savo pagrindinę užduotį – gydyti nevaisingas poras.

Negana to, reprodukcinės medicinos specialistai baiminasi, kad tokių vaikų tėvai auklės juos pagal griežtus lyčių stereotipus, o tai gali sukelti psichologinius sutrikimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)