Bakterijas užuodžiantis šunelis (Video)  (0)

Skalikas, vardu Klifas, gali nustatyti, ar kuris mirtinai neserga, vos tiktai jį apuostęs – nereikia nei išmatų mėginio imti, nei sudėtingos laboratorinės analizės atlikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ligoninėse gyvenanti mažytė bjauri klostridijos Clostridium difficile bakterija sukelia pacientams daug nemalonumų – ji labai greitai plinta ir jau sergantiems žmonėms gali sukelti viduriavimą. Norint nustatyti, ar pacientas nėra užsikrėtęs klostridijos bakterijomis, iš jo turi būti paimtas išmatų mėginys, kurio tyrimas gali trukti net keletą dienų.

Norėdami šią problemą išspręsti kitaip, Amsterdame esančio VU universiteto Medicinos centro mokslininkai išmokė skaliką, vardu Klifas (Cliff) užuosti nekenčiamą bakteriją.

Galbūt paklausite, kur gi šioje istorijoje įdomiausia dalis? Pats svarbiausias ir keisčiausias dalykas tas, kad Klifui nereikia uostyti išmatų mėginio – jam užtenka apuostyti patį lovoje gulintį pacientą, ir jis jau žino, ar pastarasis serga, ar ne.

Dvejų metų amžiaus skalikų veislės šuns uoslės jautrumas buvo kruopščiai ištirtas ir moksliškai įvertintas su 300 pacientų (30 iš jų buvo užsikrėtę minėta bacila, kiti 270 sudarė kontrolinę grupę). Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad uostydamas išmatų mėginius C difficile jis sugeba nustatyti 100 % tikslumu, o uostydamas pacientus iš 30-ies užkrėstųjų net 25-iems aptiko šį susirgimą. „Tirdamas“ kontrolinę grupę jis neklydo 265 atvejais iš 300.

Galite pažiūrėti, kaip šis mielas šunelis tai daro:

Daugiau pasiskaityti galima BMJ portale.

(11)
(0)
(10)

Komentarai (0)