Mokslininkai: intelekto koeficiento testai yra visiškai nereikšmingi  (47)

Mokslininkai paskelbė žinią, leisiančią lengviau atsikvėpti tiems, kurie nesužibėjo atlikdami Intelekto koeficiento (IQ) testą, rašo dailymail.co.uk. Naujausi tyrimai parodė, IQ testai yra visiškai „nereikšmingi“ ir negali parodyti tikrojo žmogaus intelekto lygio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu 100 tūkst. savanorių buvo praprašyti atlikti 12 atminties, susikaupimo, planavimo, protavimo testų. Savanoriai taip pat privalėjo pateikti savo asmeninio gyvenimo detales.

Nustatyta, kad žmogaus intelekto neįmanoma „apskaičiuoti“ remiantis tik vienu faktoriumi. Žmogaus protą veikia trys skirtingi elementai: trumpalaikė atmintis, protavimas ir verbaliniai įgūdžiai. Taigi, jeigu jums gerai sekasi su vienu iš išvardintų elementų, tikrai nereiškia, kad seksis ir su kitais dviem.

Kanados vakarų universiteto mokslininkai taip pat fiksavo ir savanorių smegenų veiklą, atliekant paskirtas užduotis. Pasirodo, kiekvieno testo atlikime veikė vis kita smegenų dalis. Tyrėjų teigimu, IQ testas yra pernelyg supaprastintas, į jį neįmanoma sudėti visko, kas gali būti reikalinga, nustatant žmogaus proto lygį.

Tyrimui vadovavęs profesorius Adrianas Owenas teigia: „IQ testai yra visiškai bereikšmiai. Jeigu jums nepasisekė atliekant šį testą, tai reiškia tik tai, kad jums nesiseka atlikti IQ testus, o ne tai, kad nesate protingas“.

Tiesa, greičiausiai praeis nemažai laiko, kol bus atsisakyta IQ testų. Geriausios pasaulio mokyklos, organizacijos ir taip toliau vis dar reikalauja, kad pretendentai atliktų šiuos testus ir pasiektų rezultatų, kurie dažniausiai turi viršyti 100.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(40)
(3)
(17)

Komentarai (47)