Irkutske pradėta kepti radionuklidus iš organizmo išvalanti duona  (5)

Irkutsko valstybinio technikos universiteto (IVTU) mokslininkai pradėjo kepti duoną su islandine kerpena (lot. Cetraria islandica), kurios sudėtyje esančios medžiagos išvalo iš žmogaus organizmo radionuklidus, toksinius elementus, pesticidus ir antibiotikus, informuoja "RIA.ru".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projekto autorius – Organinės chemijos ir maisto technologijų katedros doktorantė Svetlana Veršinina ir IVTU absolventė Olga Kravčenko. Mokslininkės ištyrė naudingąsias islandinės kerpenos savybes – tokia kerpių rūšis auga Irkutsko apylinkėse. Ji paplitusi ir pietryčių Lietuvoje – auga sausuose pušynuose. Vaistinei žaliavai vartojami vasarą renkami gniužulai. Toje pačioje vietoje galima rinkti ne dažniau kaip kas 5-6 metus, paliekant žemesnius kaip 5 cm aukščio gniužulus.

„Į duonos minklę įmaišius islandinės kerpenos miltelių, produktas įgyja dietinių savybių, – dėstoma pranešime spaudai. – Šie milteliai yra pektinas, kuris žmogui labai reikalingas gyvenant nepalankiose ekologinėse sąlygose. Polisacharidai ir pektinas, kurių randama tik augaluose, iš organizmo išvalo radionuklidus, toksines medžiagas, pesticidus ir antibiotikus.“

Pektinu praturtintos duonos kepimo projektą įgyvendina ir IVTU universitetas. Be duonos su islandine kerpena, įsteigtoje nedidelėje kepykloje planuojama kepti duonos kepalus su kedro riešutų išspaudomis. Per pamainą įmonė pajėgi iškepti apie 600 kepalų duonos. Vieno kepalo kaina – apie 40 rublių arba maždaug 30 proc. didesnė už įprastinę duonos kainą Irkutske.

(4)
(0)
(0)

Komentarai (5)