NASA erdvėlaivis nufotografavo didžiausią Plutono palydovą  (3)

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) kosminiam laivui „New Horizons“ su jame įmontuota aukštos raiškos teleskopine kamera pavyko nufotografuoti didžiausią Platono palydovą Charoną, praneša Spsace.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charono nuotrauka buvo padaryta iš daugiau kaip 884 mln. kilometrų atstumo, erdvėlaiviui artėjant iki toliausiai nuo Saulės esančios nykštukinės planetos. Nespalvotoje fotografijoje Charonas matomas kaip blankus taškelis, esantis netoli kur kas ryškesnio apskrito objekto – Plutono.

Charono nufotografavimą NASA laiko „išskirtinės svarbos pasiekimu“ 9,5 metų „New Horizons“ kelionėje link Plutono ir Koiperio juostos – disko formos kometoidų žiedo, supančio Saulės sistemą. Mokslininkai su erdvėlaiviu planuoja atlikti nuodugnius žvalgomuosius Plutono bei jo palydovų tyrimus, tad Charono nuotrauką galima laikyti simboline šių tyrimų pradžia.

„Pati nuotrauka neištreniruotai akiai neatrodo labai įspūdinga, tačiau palyginti su Charono atradimo fotografijomis padarytomis iš Žemės ji yra puiki!“, – teigė „New Horizons“ misijos mokslininkas Halas Weaveris iš Džono Hopkinso universiteto (JAV). 

Numatyta, kad savo kelionę 2006 metais pradėjęs „New Horizons“ erdvėlaivis Plutoną praskries 2015 metų liepos 14 dieną. Tuomet kosminis laivas praskries 12,5 tūkst. kilometrų virš planetos paviršiaus, padengto storu metano ledo sluoksniu. Tai nedidelis atstumas, leisiantis mokslininkams stebėti ir fiksuoti futbolo stadiono dydžio planetos paviršiaus detales, rašoma oficialioje „New Horizons“ misijos svetainėje.

Plutonas turi penkis astronomams žinomus palydovus: Charoną, Niktę, Hidrą, Stiksę ir Cerberį. Charonas yra didžiausias iš penkių ir skrieja aplink planetą 19 tūkst. kilometrų spinduliu. Palydovo skersmuo siekia daugiau kaip 1,2 tūkst. km, o atrastas jis buvo 1978 m. Kiti keturi Plutono palydovai užfiksuoti buvo kosminiu teleskopu „Hubble“. Stiksas ir Cerberis atrasti pastaraisiais metais, o vardai jiems suteikti dar praeitą savaitę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (3)