Mokslininkai užtruko beveik 25 metus, kol atpažino neįprastai atrodantį moliuską  (0)

Po beveik 25 metų paieškų mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kas per sutvėrimas yra 'Waldo'. Ne, kalbama ne apie liesą vaikiną dryžuotu megztiniu, besislepiantį apsakymų serijos "Where's Waldo?" vaikiškose knygutėse. Waldo arthuri – neįprastai atrodantis moliuskas, jau daugelį metų nedavęs mokslininkams ramybės dėl savo kilmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvis buvo atrastas Kalifornijos ir Britų Kolumbijos pakrantėse. Paul Valentich-Scottas ir Diarmaid Ó Foighilas apie šį moliuską pradėjo kalbėti dar 1989 metais. Šie mokslininkai jūrų gyvį atrado vienu metu, tačiau būdami 1 000 mylių atstumu vienas nuo kito. Paul Valentich-Scottas savo atradimą padarė Santa Barbaros ir Morro Bay pakrantėse, Kalifornijoje. Diarmaid Ó Foighilas su Waldo arthuri susidūrė Vankuverio saloje, Britų Kolumbijoje. Abu šie mokslininkai buvo sugluminti gyvūno plonu, peršviečiamu kiaukutu ir ilgais čiuptuvais. Nei vienas iš šių mokslininkų nesugebėjo atpažinti gyvio. Tačiau D. Ó Foighilas sugebėjo surinkti gyvų šio naujo moliusko pavyzdžių. „Mes apžiūrinėjome jūros ežius ir pastebėjome, jog kažkas šliaužo per ežio spyglius. Mes labai nustebome išvydę šiuos miniatiūrinius moliuskus“, – teigė mokslininkas. Net dvi dešimtis metų mokslininkai bandė suprasti, kokiai genčiai priklauso ši nauja moliuskų rūšis. „Mes tikrai nesitikėjome, jog tai užtruks taip ilgai. Bet kiekvieną kartą pajudėję į priekį atsimušdavome į sieną, ir turėdavome viską pradėti iš naujo“, – teigė Valentich-Scottas. Šią mįslę išspręsti padėjo Mičigano universiteto doktorantūros studentė Jingchun Li, kurios specializacija – moliuskų DNR. Ištyrusi Waldo arthuri DNR, ji palygino jį su kitomis panašiausiomis rūšimis. „Mes išvydome, jog naujosios rūšies DNR gana skiriasi nuo jau egzistuojančių genties rūšių. Taip pat nustebome sužinoję, jog artimiausias jos giminaitis gyvena Argentinos jūroje“, – pasakojo J. Li.

Valentich-Scottas, žinoma, prisimindamas ir vaikiškas knygutes "Where's Waldo?", vėliau sakė: „Tai labai specifinis gyvūnas. Panašu, jog ši rūšis gyvena tik ant vienos rūšies jūrų ežių, sukurdami simbiotinį ryšį. Mums pasirodė ironiška, jog naujoji rūšis priklauso Waldo genčiai. Negalėjome susilaikyti neištarę: „Suradome Waldo!“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)