Ar šiandien Lietuva jau turės savo ambasadorius kosmose?  (0)

Valandą po vidurnakčio Lietuvos laiku kompanija „Orbital“ paskelbė, kad vis tik sieks, kad erdvėlaivis „Cygnus“ su lietuviškaisiais palydovais „LitSat-1” ir „LituanicaSat-1” į kosmosą būsų paleistas šiandien. Startas numatytas 20:07 val. Lietuvos laiku. Kompanijos specialistai dirba per naktį, kad atliktų paskutines apžiūras ir bandymus prieš paleidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Orbital“ teigia, kad įvertino šiandienos klimatines sąlygas, radiacijos lygį kosmose bei raketos valdymo sistemų jautrumą ir nusprendė, kad rizika sėkmingam raketos paleidimui yra normos ribose.

Primename, kad trečiadienį planuotas raketos startas iki jo likus mažiau nei parai atšauktas dėl staiga padidėjusio radiacijos lygio kosmose, kurį sukėlė galingas rentgeno žybsnis Saulėje. Tiesa, vakar buvo jau trečias kartas, kai paleidimas atidėtas – gruodžio pabaigoje tam sutrukdė aušinimo sistemos gedimai Tarptautinėje kosminėje stotyje, o šios savaitės pradžioje – pūgos ir šalčiai, užklupę rytinę JAV pakrantę.

„Kiekvienas atidėtas startas – tai tik didesnė tikimybė sėkmingai misijos baigčiai,“ – vakar per telekonferenciją žiniasklaidai optimistiškai buvo nusiteikęs „Orbital“ vyriausiasis technologas Antonio Elias. Jis teigė, kad kosmoso logistika yra itin kompleksiškas ir sudėtingas verslas, kurį veikia daugybė nekontroliuojamų faktorių, todėl paleidimo atidėjimas yra įprasta praktika. Paleidimo komanda esą net specialiai treniruojama, kad būtų psichologiškai pasirengusi dėl dažnų atidėjimų tuos pačius rutininius patikrinimus atlikti dar ir dar kartą diena po dienos.

Jei paskutiniu momentu startas nebus atidėtas, pirmosios Lietuvos kosminės misijos startą nuo 20:00 val. tiesiogiai transliuos TV3 televizija. 19:40 transliaciją pradės ir 15min.lt, kur bus detaliau apžvelgtas pasiruošimas šiai kosminei misijai.

Startavęs šiandien, erdvėlaivis „Cygnus” prie Tarptautinės kosminės stoties prisijungs, kaip ir planuota, sausio 12 d., šeštadienį, o pirmieji lietuviški palydovai į kosminę orbitą bus paleisti maždaug vasario mėnesį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: