Australai kosmines šiukšles kuops lazeriais  (0)

Australijos mokslininkų grupė, bendradarbiaujanti su kolegomis iš NASA, kuria aplink Žemę skriejančių vadinamųjų kosminių šiukšlių šalinimo iš orbitos naudojant lazerius technologiją, pranešė britų dienraštis „Guardian“. Kosminėmis šiukšlėmis vadinami nebefunkcionuojantys palydovai, raketų pakopos bei kosminių aparatų fragmentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didėjantis tokių dirbtinių objektų kiekis rimtai gresia kaskadiniais susidūrimais, galinčiais kelti didelį pavojų žemose orbitose aplink Žemę skriejantiems palydovams, sakoma pranešime.

Australijos nacionalinio universiteto Astronomijos ir astrofizikos tyrimų mokyklos vadovas Matthew Collessas tvirtina, kad kosminių šiukšlių šalinimo iš orbitos antžeminiais lazeriais projektas yra visiškai realus ir bus pradėtas vykdyti per artimiausius 10 metų. Mokslininkų skaičiavimais, šiuo metu aplink Žemę skrieja maždaug 300 000 įvairaus dydžio kosminių šiukšlių, pradedant varžtais bei veržlėmis, baigiant raketų pakopomis. Dauguma jų dideliu greičiu skrieja žemomis orbitomis.

Australijos mokslininkai iš vyriausybės ir privačių investuotojų gavo apie 60 mln. dolerių finansinę paramą specialiems lazeriams, kurie galėtų „išmušinėti“ kosmines šiukšles iš orbitos, kad jos be jokios pavojaus palydovams sudegtų aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose, kurti. Tokio projekto įgyvendinimas pareikalaus globalaus kosmoso stebėjimų stočių tinklo, tačiau mokslininkai tikisi, kad tai pavyks padaryti remiantis tarptautiniu bendradarbiavimu.

Šiuo metu Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai, bendradarbiaujantys su kitų mokslo centrų ir kosmoso tyrimų agentūrų atstovais, ruošiasi pradėti būtinus tokios kosminių šiukšlių naikinimo sistemos galimybių tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(2)

Komentarai (0)