NASA kosminiame „sode“ astronautai sėja pirmąsias daržoves  (0)

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dabar dėmesio centre raudonosios salotos. Praėjusią savaitę NASA pranešė apie aktyvuotą augalų auginimo sistemą skriejančioje laboratorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji šviežių produktų gamybos TKS sistemos Veggie kamera sėkloms teikia šviesą ir reikiamas maisto medžiagas. Kameros temperatūra ir anglies dvideginiu rūpinasi visos kabinos kondicionavimo sistema, o laistymas patikėtas astronautams.

Gegužės 8 dieną NASA astronautas Steve'as Swansonas virš šešių augalų „pagalvėlių“ įjungė sistemos LED šviesas. Kiekvienoje pagalvėlėje yra substratas augimui ir raudonųjų salotų sėklos. Tuo tarpu NASA komanda pradėjo analogišką eksperimentą Kenedžio kosmoso centre Floridoje.

TKS užauginti augalai bus nuskinami, sušaldomi ir grąžinami į Žemę. Mokslininkai palygins abiejų kamerų mėginius ir nustatys ar kosmose užaugintas maistas yra saugus, maistingas ir skanus. Veggie sistema TKS liks ateičiai – yra vilties, kad galų gale bus auginamos šviežios daržovės jų pasiilgusiems astronautams.


New Scientist № 2970

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)